Mastodontprojekt med flygande start

Ville Urponen. Bild: Petteri Mero

Ville Urponen har inlett ett storskaligt projekt att spela in hela Bachs orgelproduktion på orglar från Nådendal till Kotka.

ORGEL

J. S. Bach: Organ Works

Ville Urponen, orgeln i Kotka kyrka. 2 cd-skivor. (Fuga)

Enzio Forsblom var först bland finländska organister att spela orgelmusik av Bach på skiva. Den tiden var det LP-skivor och Forsblom sökte sig utomlands, främst till Danmark, för att hitta lämpliga orglar. Sen var vi många som följde Forsblom i spåren med inspelningar också på inhemska orglar och nu kommer Ville Urponen, elev till Kari Jussila, Forsbloms kanske mest kända elev, med planer på en komplett inspelning av J. S. Bachs orgelverk.

Det finns många kompletta Bachinspelningar men i alla möter man problemet med musikens proveniens. Det mest kända och oftast diskuterade stycket är naturligtvis Toccata och fuga d-moll, BWV 565. Musikens stil tyder på en uppkomsttid långt efter Bachs tid och den tekniska strukturen på att stycket egentligen är skrivet för soloviolin! Men visst bullrar det härligt när Urponen låter Kotka-orgeln sjunga ut.

Ville Urponen har planerat de båda cd-skivorna så att vardera blir en helhet, en orgelkonsert på drygt en timme. En rad mindre koralförspel får struktur av större icke koralbundna orgelkompositioner och naturligtvis inleds hela serien med just d-molltoccatan. Programmet på de två skivorna avslutas med två av Bachs största orgelkompositioner: cd 1 med c-mollpassacaglian och cd 2 med Preludium och fuga h-moll.

Passacaglia und Fuge in c, BWV 582, spelar Urponen med stora gester och stor klang, likaså blir tolkningen av Preludium et Fuga in h, BWV 544, allvarlig och majestätisk med Kotka-orgelns glänsande plenumklang.

Bach skrev massor med koralförspel av vilka de flesta, största och mest kända ingår i olika samlingar. På dessa två första skivor har Urponen plockat in särstående förspel, många är miniatyrer – Gottes Sohn ist kommen, BWV 703, har en speltid på en minut! – och många utgör skisser till senare fulländade kompositioner. Urponens spel är retoriskt och även registreringarna texttolkande.

Den stora orgeln i Kotka kyrka är en rätt noggrann kopia av domkyrkoorgeln i Freiberg, byggd 1711–1714 och är ett utomordentligt Bachinstrument. Bachprojektet fortsätter med inspelningar på andra inhemska orglar – Nådendal, läktarorgeln i Åbo domkyrka bland andra.

Folke Forsman

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning