"Måste fortsätta provocera heterovärlden"

Urpremiär. Torsdagen den 30 juni har Land of the Midnight Fun premiär på Savoyteatern.Bild: Ingemar Raukola

Finlands första gaymusikal har premiär på torsdag. Land of the Midnight Fun är ett slags korsning mellan en roadmovie genom Finland och Shakespeares En midsommarnattsdröm.

40 människor på scen. Luftakrobater, poledansare, musiker, skådespelare och sångare.

Regissören Cris af Enehielm lovar ett färggrant, underhållande och absurdistiskt spektakel då Helsingfors Gayteater och Helsingfors gaykör Out'n Loud uruppför Finlands första gaymusikal, Land of the Midnight Fun på torsdag.

– Föreställningen handlar om en Gaykör som är på väg för att sjunga till Savoyteatern men måste nödlanda i Lappland och ta sig igenom ett midsommargalet Finland. Det är lite som i Shakespeares En midsommarnattsdröm: yra, galenskap, erotik och kärlek, säger af Enehielm som hämtat inspiration från kitschiga B-filmer från 1970-talet.

Också idrottsevenemanget Eurogames 2016 som startar den 29 juni har varit en viktig referens för manusförfattaren Ari Murto. Den nyskrivna musiken är gjord av Ari Leskelä, Salla Markkanen och Anna-Mari Kähärä och totalt blir spektaklet närmare tre timmar långt. Texten är i huvudsak finsk-engelska, men också svenska inslag förekommer.

För Cris af Enehielms del är detta hennes andra regi för Gayteatern och hon säger att hon trivs med den "enorma sammanhållningen och glädjen" i gruppen. Det flesta medverkande är män, men också några kvinnor deltar.

– Här finns en oerhörd förmåga att skramla ihop allt tillsammans. Alla ställer upp och det finns en väldigt tillåtande stämning.

Orlando

Land of the Midnight Fun är en del av Helsingfors Pride som pågår fram till den 3 juli. Föreställningarna ges på Savoyteatern torsdag, fredag och lördag.

Under ert arbete med föreställningen inträffade attacken i Orlando. Hur har den påverkat arbetet?

– Vi är så mitt inne i det här, att det är svårt att säga. Men vi har en scen som är ganska våldsam. Den handlar om ett gäng homofober som kommer och startar ett midsommargräl och slår ner folk. Den scenen blev plötsligt väldigt sann ... att det finns ett sådant här hat.

af Enehielm talar också om behovet av att bryta mansnormer på scen.

– I den här gruppen bryter vi mot regler om vem som får stå på en scen, vad man måste kunna och hur man borde se ut. Hur får du röra dig, vad får du leka med, vilka drömmar, fantasier och fetischer får du ha som man?

– Man måste bara fortsätta att provocera heterovärlden och mansnormen.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00