Mästarlaget splittras – "Vi får agera utmanare nästa säsong"

Sonja Koskinen var finalseriens bästa spelare. Efter söndagens avgörande finalseger meddelade målvakten att hon avslutar sin karriär. Bild: FSC Media

Fyra landslagsspelare lämnar de färska mästarna Dicken inför kommande säsong.– Nu får de unga spelarna chansen att ta större roller i laget och utvecklas, säger lagets general manager Markku Enström.

Dicken tog hem sitt fjärde mästerskap i följd då laget på söndagen slog HIFK i den femte och avgörande finalen.

Men då nästa säsong kör i gång tvingas laget klara sig utan sina två största matchhjältar från den sista finalen då både målvakten Sonja Koskinen och skytten Betina Lillqvist bestämt sig för att lägga skorna på hyllan.

Dessutom är landslagsspelarna Annika Näräkkä och Tove Salokivi på väg bort från klubben för spel utomlands. Näräkkä lär vara på väg till Tyresö i Sverige medan Salokivis kommande klubbadress för tillfället är oklar.

Att fylla luckorna efter fyra landslagsspelare som haft stora roller i klubbens framgång de senaste säsongerna är inte bara svårt. Det är nästan omöjligt.

– Nästa säsong får vi nog agera utmanare, säger lagens general manager Markku Enström.

Medan spelarnas guldfest fortfarande är i full gång är Enström tillbaka i vardagen och han har en hel del att fundera på efter den avslutade säsongen.

– Resultatmässigt var det en bra säsong av oss och man måste vara nöjd då vi fick avsluta som mästare, säger han.

– Men om man bortser från resultatet är jag inte helt nöjd. Jag hade velat se mer av de unga spelarna och hoppats på att de skulle ta större roller i laget. Men kanske de ännu var för unga för det.

Speciellt i finalerna då det krävdes matchvinnaren var det det rutinerade gardet med Koskinen, Lillqvist och lagkaptenen Anna Lindahl i spetsen som klev fram och tog ansvar.

Men i och med att fyra nyckelspelare kliver åt sidan kommer de unga att få en större chans att visa upp sig nästa säsong. Dicken har hittills bara värvat en spelare utifrån då niometersspelaren Emilia Valkamo skrivit på för laget. Valkamo är en stark skytt i samma stil som Lillqvist.

Bland de unga finns de 2000-födda stortalangerna Matilda Peitsaro och Malena Heikkinen som stundtals glänste redan under den pågående säsongen.

– Då spelare slutar och går vidare till andra klubbar får nya spelare chansen och det här är en bra chans för de unga att kunna utvecklas mycket genom att få större roller i laget, säger Enström.

Näräkkä, Salokivi och Lillqvist i all ära men den tuffaste uppgiften i Dicken blir att försöka hitta en ersättare till målvakten Koskinen inför nästa säsong.

Koskinen är i särklass Finlands bästa målvakt och utan hennes magiska målvaktsspel i finalserien, speciellt i de två sista matcherna då Dicken vände underläge 1–2 till seger med 3–2, hade Drumsölaget aldrig tagit sitt fjärde mästerskap i följd.

Enström vet att uppgiften att hitta en fullgod ersättare till Koskinen är nästintill omöjlig.

– Det är en oerhörd lucka att fylla och en enorm utmaning för oss, säger han.

– Vi får se hur vi lyckas med det.

Klart är att Dicken måste hämta in en ny målvakt. Förutom att Koskinen lägger av så gör också Annika Ahlroth det vilket betyder att laget för tillfället bara har en målvakt – 2000-födda Kira Itkonen.

– Det är inte enkelt att hitta toppnamn på målvaktsposten i Finland, konstaterar Enström.

– Laget kommer att genomgå en rejäl föryngringsprocess och vår spelstil kommer att förändras en del inför kommande säsong då spelarmaterialet blir annorlunda.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46