Masstämning efter smittspridning i Tyrolen

Österrikiska Tyrolen sattes i karantän den 18 januari. Nu granskas myndigheternas senfärdiga agerande mot smittspridningen. Arkivbild. Bild: Jakob Gruber/Lehtikuva-AFP

Hundratals fall av covid-19 har kopplats till smittspridning i österrikiska Ischgl, känt som "Alpernas Ibiza". Nu utreder åklagare delstatsmyndigheternas agerande och en konsumentorganisation förbereder en gruppstämning.

400 personer har anmält intresse för att medverka i den gruppstämning som österrikiska konsumentskyddsorganisationen VSV vill rikta mot myndigheterna i den – fram tills nyligen – populära skidregionen Tyrolen.

Tyrolen fördröjde enligt VSV "stängningen av skidområden av kommersiella skäl", och bidrog därigenom till smittspridning i utbrottets kritiska startskede.

Tidigt konstaterades ett tiotal fall av covid-19, den sjukdomen som coronaviruset orsakar, bland en grupp islänningar som skidsemestrat i Ischgl i Tyrolen. Island slog larm, men oron avfärdades av hälsomyndigheterna i Tyrolen som ansåg att islänningarna förmodligen hade smittats på annan plats.

I början av mars upptäcktes dock att en bartender på ett populärt afterski-ställe i Ischgl var smittad, och när det stod klart att 15 personer i bartenderns närhet också hade covid-19 beslutades om stängning av ortens samtliga barer.

Sedan dess har hundratals fall av covid-19 i bland annat Tyskland, Danmark och Sverige kunnat kopplas Ischgl, känt som "Alpernas Ibiza".

Hela Tyrolen försattes i karantän den 18 mars och delstatens regering menar att den snabbt vidtog "väldigt långtgående" åtgärder för att stoppa smittan. Den österrikiska åklagarmyndigheten verkar dock inte helt övertygad och inledde förra veckan en förundersökning om misstänkt försumlighet rörande det senfärdiga agerandet mot smittspridningen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning