Massprotester i Rumänien – 200 000 på gator i Bukarest

Bild: EPA/ROBERT GHEMENT

I Rumänien har minst 200 000 människor samlats på gatorna för att protestera mot regeringens beslut att lätta på antikorruptionslagstiftningen.

Nu avgår en av ministrarna i protest mot regeringens politik.

"Jag vill inte tvingas säga till mina barn att jag var feg och gick med på något som jag inte tror på", skriver ministern Florin Jianu, med ansvar för handelsfrågor i Rumäniens regering, på sin Facebooksida.

Beskedet kommer efter det att minst 200 000 personer trotsat minusgraderna och samlats utanför regeringshögkvarteret i Bukarest under onsdagskvällen för att visa sitt missnöje med dekretet, som godkändes sent i tisdags. Demonstranterna har krävt regeringens avgång och skanderat "tjuvar!" och "förrädare!".

Protester har även utbrutit i andra städer, bland annat samlades 20 000 i Cluj, 15 000 i Timisoara och 10 000 i Sibiu.

I Bukarest kastade några av demonstranterna flaskor, smällare och stenar på kravallpolis, som svarade med att skjuta tårgas.

Några poliser och demonstranter skadades lindrigt.

Minskar straffet

Protesterna följer sedan landets socialdemokratiskt ledda koalitionsregering rundat parlamentet och godkänt ett akut dekret som avkriminaliserar vissa korruptionsbrott, bland annat maktmissbruk, om de ekonomiska skadorna inte överstiger motsvarande omkring 44 000 euro.

Det innebär att den redan valfuskdömde ledaren för Socialdemokraterna (PSD) Liviu Dragnea, tillsammans med tiotals parlamentsledamöter och borgmästare från alla partier, nu kan undvika åtal.

– Jag förstår inte vad demonstranterna är upprörda över, sade Dragnea till journalister i tisdags.

Dessutom godkändes ett lagförslag om amnesti för fångar som inte dömts för våldsbrott och som avtjänar straff på upp till fem år. Det behöver dock godkännas av parlamentet.

"Inget olagligt"

Regeringen har inte framträtt sedan i tisdags kväll men justitieminister Florin Iordache har kommenterat det hela på sin Facebook-sida. Det finns "ingenting hemligt, olagligt eller omoraliskt" med det akuta dekretet, skriver han.

Protesterna i landet har pågått allt sedan regeringens planer blev kända.

Det ses som en brytning med de senaste årens politik, då Rumänien har växlat upp försöken att tackla den utbredda korruptionen.

Dekretet är enligt kritiker det största bakslaget för reformer mot korruption sedan Rumänien gick med i EU för tio år sedan.

EU-kommissionen följer utvecklingen med "stor oro" och understryker att kampen mot korruptionen måste "gå framåt, inte göras ogjord".

Rumänien är ett av de mest korrupta länderna i Europa. När landet gick med i EU 2007 var det på villkor att man försökte få slut på den utbredda korruptionen.

EU-kommissionen har hållit ett extra öga på Rumänien. I sin årliga rapport som släpptes i förra veckan varnade kommissionen för alla förslag som syftar till att lätta kampen mot korruptionen.

Liviu Dragneas PSD kom till makten efter valet i december, men president Klaus Iohannis vägrade utse honom till premiärminister på grund av hans villkorliga dom för röstfusk 2012.

Regeringens planer har kritiserats av flera rumänska tjänstemän och institutioner, däribland justitiekanslern Augustin Lazar och Laura Codruta Kovesi som är chefsåklagare för den nationella antikorruptionsbyrån.

Källa: AFP, Reuters.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning