Våldsamt efter massprotest i Hongkong

Hundratals demonstranter och ungefär lika många poliser drabbade samman när deminstrationstillståndet hade löpt ut i Honkong. Bild: Philip Fong/Lehtikuva-AFP

Hundratusentals människor marscherade i Hongkong i den största demonstrationen på många år – mot utlämning av brottsmisstänkta personer till Fastlandskina. Efter en fredlig markering uppstod drabbningar när polisen försökte skingra människor utanför parlamentet.

Demonstrationen var den största sedan Hongkong lämnades över till Kina för 22 år sedan.

– 1 030 000 personer är på plats i dagens marsch, utropade en av organisatörerna när folkmassan nått parlamentsbyggnaden i Hongkong, varpå jubel utbröt.

Uppslutningen syftar till att sätta press på Carrie Lam, högsta politiska ledare i det i hög grad självstyrande området, och hennes uppbackare i Peking.

"Utlämna dig själv"

Flera av stadens största gator fylldes av en flera kilometer lång människomassa, som bevakades av några tusental poliser. Polisen, som historiskt har angett mycket lägre deltagarantal i protester än organisatörer, hävdar att det som mest var runt 240 000 människor på plats.

– Jag kom hit för att kämpa, säger Lai, en rullstolsburen 78-årig demonstrant, till Reuters.

På skyltar i folkmassan syntes budskap som "Utlämna dig själv, Carrie".

– Regeringen kan inte ignorera detta antal människor. Om den verkligen väljer att inte svara på våra krav utesluter vi inte ytterligare åtgärder, säger 21-årige Peter Chan till AFP.

Demonstranter håller upp skyltar med texten "No extradition" – ingen utlämning. Bild: TT-AP

Tårgas och batonger

När en lång dag av fredliga demonstrationer övergick till natt gick också demonstrationens tillstånd ut. Grupper av demonstranter stannade dock kvar vid parlamentsbyggnaden för att fortsätta protesterna, varpå polisen ingrep för att skingra dem.

Hundratals demonstranter och ungefär lika många poliser drabbade samman. Poliserna tog till batonger och pepparsprej, medan demonstranter kastade flaskor och byggde barrikader som blockerade gatorna.

Lagförslaget om att brottsmisstänkta ska kunna utlämnas till myndigheterna i Fastlandskina ses som ett stort övertramp av demonstranterna. Flera människorättsorganisationer uttrycker oro för den kinesiska rättssäkerheten, tortyr och problem med att få tillgång till advokater. Bild: Isaac Lawrence/Lehtikuva-AFP

Ett land, två system

Lagförslaget om att brottsmisstänkta ska kunna utlämnas till myndigheterna i Fastlandskina ses som ett stort övertramp, då relationen mellan det delvis autonoma Hongkong och den kinesiska centralmakten bygger på att systemen hålls åtskilda.

Flera människorättsorganisationer uttrycker en oro för den kinesiska rättssäkerheten, tortyr och problem med att få tillgång till advokater.

– Hon (Lam) måste dra tillbaka förslaget och avgå, sade politikern James To från Demokratiska partiet inför den samlade folkmassan.

– Hela Hongkong är emot henne.

Kort kommentar

Företrädare för Hongkongs regering försvarar förslaget och säger att ingen som riskerar förföljelse av religiösa eller politiska skäl, tortyr eller dödsstraff kommer att lämnas ut.

Regeringen beskriver i ett kort uttalande protesten som "ett exempel på hur Hongkongbor praktiserar yttrandefrihet". Carrie Lam har inte uttalat sig med anledning av protesterna.

Debatter om förslaget inleds på onsdag i Hongkongs lagstiftande råd och kan godkännas som lag i slutet av juni.

Protesterna i Hongkong väntas samla en halv miljon människor. Bild: Kin Cheung/TT-AP

Hongkong är en speciell administrativ region i Kina med mer än 7 miljoner invånare, och ett av världens finansiella centrum.

Under 1970- och 1980-talet förändrades Hongkongs utseende, då många av stadens nu karakteristiska skyskrapor uppfördes.

Den forna brittiska kolonin överlämnades till Kina 1997, enligt en uppgörelse om "ett land – två system" som innebär att Hongkong är delvis självstyrt med press- och yttrandefrihet, men att Peking ansvarar för stadens försvar och utrikespolitik.

Det innebär att bland annat svenskar inte behöver ha visum för att besöka Hongkong i färre än 90 dagar, till skillnad från Fastlandskina. Hongkong har också sin egen valuta, Hongkongdollar.

Källor: Nationalencyklopedin, The Guardian.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning