Massprotest mot smygfilmsporr i Sydkorea

"Mitt liv är inte din porr" – massprotest i Seoul mot kränkande smygfilmare.Bild: TT/AP/Ryu Hyo-lim

Smygfilmer inifrån toaletter och omklädningsrum har blivit vanliga på porrsajter, chattforum och till och med webbannonser i Sydkorea. På ett massmöte i Seoul kräver nu tiotusentals kvinnor att regeringen får slut på kränkningarna.

Polisen sade 20 000 men arrangörerna uppgav att 55 000 deltog i denna den största kvinnoprotest i mannaminne.

– Jag och mina vänner ser oss alltid om efter misstänkta hål i väggen när vi går in på en offentlig toalett, säger en 22-årig mötesdeltagare till AFP.

– Vad har det blivit av Sydkorea? Där en kvinna inte ens får kissa utan att oroa sig för att få rumpan filmad!

Antalet fall av smygfilmning som gått ända till domstol har sexfaldigats från 1 100 år 2010 till 6 500 förra året, men de flesta som fälls döms bara till böter eller villkorligt fängelse. Bland de dömda finns lärare, läkare, polisbefäl och till och med en domare.

Sydkorea är världens mest mobiltäta land och stolt över att vara världsledande inom it. En baksida är att nästan vem som helst kan skaffa en spionkamera dold i glasögon, armbandsklocka eller nyckelring och sedan sprida sina integritetskränkande videor på nätet.

President Moon Hae-In yttrade nyligen att förövarna borde bestraffas hårdare.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00