Mässlingsutbrott i Frankrike – hundratals sjuka

Sedan årsskiftet ingår skydd mot mässling i Frankrikes obligatoriska vaccinationsprogram. Bild: Mostphotos

Sedan november förra året har uppemot 400 personer insjuknat i mässling Frankrike. I helgen avled en 32-årig kvinna av sjukdomen.

Frankrikes hälsominister Agnès Buzyn uppmanar "alla som inte vaccinerats (mot mässling) eller som inte vaccinerat sina barn att komma ikapp".

– I vissa regioner i Frankrike är täckningen cirka 70 procent, det är helt otillräckligt för att förhindra ett utbrott, säger hon till tv-kanalen France Inter.

Hälsovårdsverket i den sydvästra regionen Nouvelle-Aquitaine, som är värst drabbat av mässlingsepidemin, har hittills registrerat 269 bekräftade fall av sjukdomen och 66 personer har behövt sjukhusvård, skriver le Monde. Utbrott av sjukdomen finns även på andra håll i landet och totalt har 387 fall registrerats varav 83 personer har behövt sjukhusvård.

Helgens dödsoffer, en ovaccinerad 32-årig kvinna från Poitiers, tros ha blivit smittad när hon befann sig på Poitiers universitetssjukhus akutavdelning tillsammans med sin sjuke far.

Enligt Daniel Lévy-Brühl, ansvarig för vaccinationer vid Frankrikes folkhälsomyndighet, är hon är det 21 dödsoffret på grund av mässling sedan 2008.

Sedan årsskiftet ingår skydd mot mässling i Frankrikes obligatoriska vaccinationsprogram.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46