Mässlingssmitta i Esbo var falskt alarm

Köpcentret Iso Omena ligger i Esbo. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Det misstänkta mässlingsfallet som stängde delar av köpcentret Iso Omena i Esbo i går kväll var inte mässling.

Direktören för hälsovården i Esbo, Sanna Svahn, bekräftar för HBL att fallet som fick både vårdpersonal och ledningen för köpcentret på tå på tisdagskvällen inte är en mässlingssmitta. När misstankarna om mässling väcktes vid hälsostationen i går kväll reagerade man genom att stänga både hälsocentralen, servicetorget intill och biblioteket som ligger på köpcentrets tredje våning.

Orsaken till att utrymma och stänga lokaler snabbt vid mässling är att sjukdomen smittar oerhört lätt både luftburet och genom kontakt med ytor som virus ligger på. Mässlingsvirus lever i luften och på ytor i två timmar efter att en smittad lämnat rummet.

Asko Järvinen, infektionsöverläkare på Helsingfors universitetscentralsjukhus konstaterar att läkare och vårdpersonal just nu är mycket på alerten.

– När vi vet att vi har mässling i Finland leder det till att man börjar misstänka det varje gång ett ovaccinerat barn har symtom i andningsvägarna plus något slag av eksem, säger han.

Mässlingsmitta bekräftas genom blodprovsanalys.

Järvinen säger att mässlingsmisstankarna ger mycket extraarbete i vården.

"Kontrollera ditt skydd"

När smitta konstaterats inleds genast en smittspårning för att få reda på hur många personer som kan ha exponerats för sjukdomen. Särskilt ovaccinerade personer och gravida är i riskzonen, men kan få skydd mot sjukdomen om de vaccineras inom tre dagar efter att ha utsatts för smitta.

Under fjolåret konstaterades 15 fall av mässlingssmitta i Finland, bland annat i Larsmo, Jakobstad och Kotka. Åtta av de som insjuknade var ovaccinerade, men fem av dem som insjuknade hade fått båda vaccindoserna. Vaccinet garanterar inte att man går fri från smitta, men gör symtomen lindrigare. Mässling är en allmäninfektion med följdsjukdomar som feberkramper, lunginflammation och bakterieinfektions i luftvägarna.

Eftersom mässlingsmitta finns både i våra närområden och längre ute i Europa exponeras speciellt de finländare som reser.

– Världen har blivit mindre och vi är inte längre lika skyddade som förr, säger Järvinen.

I Esbo finns ett flockskydd på grund av att tillräckligt många har haft mässling eller fått MPR-vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund. Till exempel 97 procent av barnen födda 2015 är vaccinerade. Gränsen för att uppnå flockskydd är att 95 procent av befolkningen i ett område är vaccinerad.

Den som insjuknat är smittsam i fyra dygn före utslagen och fyra dygn efter att utslagen brutit ut. Därför är ett av råden vid misstänkt mässlingssmitta att inte börja med att åka till närmaste hälsostation, utan att ringa upp för att konferera om vad som är bäst att göra.

Nio av tio ovaccinerade smittas efter att ha exponerats för virus så genom att röra sig på ett så begränsat område som möjligt efter att ha insjuknat minskar man risken för spridning.

Eftersom mässling förekommer i Finland uppmanar hälsomyndigheterna i Esbo alla att kontrollera hur det står till med ens eget skydd mot mässling.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning