Massivt byggande hotar också i Grankulla

Vi får hoppas att politikerna i både Helsingfors och Grankulla noga tänker efter och inte offrar miljön för en överdimensionerad exploatering.

Rolf Rosenberg varnar (HBL Debatt 24.2) för Urbaana-projektet, som genom ett massivt byggande hotar förstöra det öppna utrymmet mellan Kampen och Främre Tölö. Jag passerar dagligen området på vägen till min arbetsplats och delar helt hans kritiska inställning. Och när han i insändaren säger: "i en stad är långa linjer och perspektiv, öppna torg och parker viktiga" är parallellerna till det pågående kontroversiella stadsplaneringsprojektet i centrum av Grankulla uppenbara. Ersättandet av det nuvarande stadshuset med ett 400 meter långt och upp till åtta våningar högt "ormhus" väcker starkt motstånd hos invånarna, som känner sig frustrerade av att inte bli hörda, på samma sätt som i Tölöfallet.

Trycket att öka bostadsbyggandet är starkt i Grankulla och det kan bli svårt att undvika att riva det nuvarande stadshuset, som har vissa problem med inomhusluften. När nästa version av stadsplaneförslaget presenteras senare i vår blir den stora utmaningen för de förtroendevalda, som är måna om att bevara den trivsamma miljön i centrum av vår stad, att i underhandlingarna få igenom en nedbantad lösning som bättre passar ihop med områdets nuvarande karaktär. I stället för den koloss som nu hotar proppa till centrum och som planerarna och några av Grankullas lokalpolitiker vill se som ett arkitektoniskt landmärke i mitten av staden, en "dominant".

Tilläggsbyggande i känsliga centrummiljöer kan i bästa fall också anpassas till sin omgivning, riksdagens annex i just Baana-området är ett utmärkt exempel. Lilla parlamentet kompletterar området på ett utmärkt sätt, både beträffande byggmassa och arkitektonisk utformning. Vi får hoppas att politikerna i både Helsingfors och Grankulla noga tänker efter och inte offrar miljön för en överdimensionerad exploatering.

Bo-Christer Björk professor, stadsfullmäktigeledamot (SFP), Grankulla

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning