"Massiv skada" efter att orkanen Matthew dragit fram över Haiti

Bilden är från den 4 oktober, där en väg svämmat över i huvudstaden Port-au-Prince. Bild: AFP / Lehtikuva/Hector Retamal

Orkanen Matthew befaras ha orsakat "massiv skada" i Haiti, uppger Unicef för TT. Tre städer ligger delvis under vatten.

Ovädret har dragit fram över Haiti och Dominikanska republiken och orsakat översvämningar, skador på infrastruktur och minst sju dödsfall.

USA:s orkancenter NHC rapporterade att ögat nu nått Kuba och att Matthew rör sig långsamt norrut med en hastighet av 15 kilometer i timmen. Under onsdagen väntas den nå Bahamas, och senare USA.

– En del fluktuationer är möjliga de närmaste dagarna, men Matthew förväntas vara en kraftig orkan minst till och med torsdag natt, skriver NHC, som uppskattar ihållande vind på 61 meter per sekund, i byarna ännu kraftigare.

Det är oklart hur hårt Matthew slog mot Haiti, där den bro som förbinder huvudstaden Port-au-Prince och den södra halvön – som har drabbats hårdast av Matthew – kollapsat, liksom telefonlinjer.

Cornelia Walther på Unicef säger till TT vid 19-tiden (03-tiden finsk tid) från Port-au-Prince att det regnat kraftigt sedan i går natt utan uppehåll.

– Den information vi får från våra samarbetspartner via satellittelefon, eftersom det lokala nätet slagits ut, är att det är massiv skada, säger hon.

Städer under vatten

Områden i tre av de större städerna, Les Cayes, Torbek och Aquin, är i praktiken under vatten.

– Situationen i Grand'Anse (landets mest västra distrikt) är antagligen liknande, men det är omöjligt att få någon information därifrån, säger Cornelia Walther.

Folk i de mest utsatta områdena ombads att evakuera innan orkanen.

– Men många valde att inte göra det förrän i sista minuten, av oro för att lämna sina hem obevakade.

Hon säger att bilden kommer att klarna de närmaste dagarna.

– Men vi har redan nu fått rapporter om att barn separerats från sina familjer, säger Cornelia Walther.

I USA uppger försvarshögkvarteret Pentagon att landet undersöker möjligheten att skicka ett hangarfartyg och andra fartyg för att hjälpa till.

USA väntas själv drabbas av orkanen om några dagar. Guvernörerna i Florida, Georgia och South Carolina har utlyst beredskapstillstånd.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03