Massiv manifestation trotsar regnet i Glasgow

Klimatdemonstration inleds i Glasgow. Bild: Henrik Montgomery/TT

Demonstranter genomför en stor protest mot resultaten under FN:s klimatmöte i Glasgow. Tusentals trotsar regntunga skyar för att markera sitt missnöje. Demonstrationer genomförs också runt om i världen, i storstäder som Sydney, Seoul, Nairobi och Paris.

Under fredagens jättedemonstration i Glasgow avslutade Greta Thunberg sitt tal med ett "vi ses i morgon" till demonstranterna.

Många hörsammade uppmaningen: på lördagsförmiddagen samlades människor vid Kelvingrove Park, de trotsade vädret även om de var frusna och genomblöta.

– Jag är här för klimaträttvisa för människor, insekter och maskar och allt som lever, för att vår planet ska blomstra, säger Melanie Eve, som säger att hon har väntat i två och ett halvt år på att komma hit.

– Jag vill visa att vi är redo för förändring. Stor förändring.

– Vi fick vårdnaden om den här planeten, men vi misslyckas med uppdraget att skydda arterna och den biologiska mångfalden, sade Joe Nockels inför protestmarschen.

Polis och arrangörer uppskattade att mellan 50 000 och 100 000 deltagare skulle sluta upp i Glasgow.

Polishelikoptrar hovrar över den brokiga folksamlingen av unga och gamla, med bland andra företrädare för organisationen Extinction Rebellion som blivit känd för sina radikala klimataktioner.

Bred uppslutning

Deltar gör bland många andra även organisationer som arbetar för klimaträttvisa, urinvånares rättigheter och antirasism, men även fackförbund.

Demonstrationer i samband med FN:s klimatmöte fortsätter i Glasgow på lördagen, efter massiva protester på fredagen. Bild: Jon Super/TT-AP

Farhågorna om att demonstrationen skulle bli stökig kom på skam. Efter ett par timmar var stämningen fortfarande avslappnad.

Avspärrningarna i staden är omfattande och polisnärvaron hög.

Den brittiska organisationen COP26 Coalition, som samlar till protesten under lördagen, anser att lösningen på klimatkrisen finns i åtgärder baserade på klimaträttvisa, omfördelning av resurser och decentralisering av makt.

Globala marscher

När demonstranter samlades i Glasgow hade redan protester genomförts i bland annat Australien. I Sydney och Melbourne visade demonstranter sitt massiva missnöje med premiärminister Scott Morrisons positiva inställning till gruvindustrin i landet. Många av demonstranterna hade klätt ut sig till kolklumpar i protest, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

I Sydkoreas huvudstad Seoul samlades en mindre skara, omkring 500 demonstranter, som vill se skarpare åtgärder i klimatarbetet.

Hundratals klimatdemonstrationer hålls runt om i världen, i Europa stora sådana i exempelvis i London och Köpenhamn.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning