Massgripandena av misstänkta kuppmakare fortsätter i Turkiet inför valdagen

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Bild: AFP / Lehtikuva/Aris Messinis

Valtemperaturen stiger inför söndagens val i Turkiet. Presidentvalets huvudkandidater försöker in det sista övertyga väljarna och båda har rivaliserande massmöten under dagen. Samtidigt fortsätter massgripandena av misstänkta kuppmakare.

– Om Gud vill kommer Turkiet att flyga med det nya systemet. . .  med detta system kommer vi att åstadkomma saker som andra inte ens kan föreställa sig, ropade den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan till de tiotusentals anhängare som samlats i Esenyurts distrikt i Istanbul.

Massmötet är ett av fem planerade av Erdogan i landets största stad under lördagen och det system han talar om är den grundlagsändring som antagits efter en folkomröstning och som kraftigt kommer att öka presidentens makt efter valet.

"Turkiet vinner"

Men den turkiska ekonomin svajar, inte minst på grund av att liran har tappat nästan en femtedel av sitt värde sedan årsskiftet. Dessutom skenar inflationen och valutareserverna har tunnats ut – vilket skadar Erdogan som alltid har kunnat hänvisa till ekonomin.

Presidentens huvudmotståndare, den tidigare läraren Muharrem Ince från Republikanska folkpartiet (CHP), tog också upp den vacklande ekonomin på sitt massmöte – enligt polisen var minst en miljon på plats – i Maltepe-distriktet i Istanbul. Enligt Ince kommer ekonomin vara svag vid ett fortsatt styre av Erdogan.

– Men om Ince vinner så vinner inte bara Ince . . .  80 miljoner kommer att vinna. Turkiet kommer att vinna.

Ince påpekade också att han liksom flera andra oppositionspolitiker kritiserat de statliga turkiska medierna för att vara Erdoganvänliga:

– Det är fem miljoner i Maltepe just nu men ingen av tv-kanalerna visar det.

Supportrar av Erdogans huvudmotståndare, Muharrem Ince från Republikanska folkpartiet (CHP), i Istanbul i lördags. Bild: AFP / Lehtikuva/Bulent Kilic

Valobservatörer på plats

Ett 60-tal parlamentariker från 17 OSSE-länder är på plats som valobservatörer. Svenska riksdagsledamoten Margareta Cederfelt (M), vice ordförande i den svenska delegationen och vice president i OSSE:s parlamentariska församling, anlände till Istanbul under lördagen.

– Jag var ute i Ankara tidigare och kände av stämningen. Det är helt klart en valstämning. Många är engagerade, har åsikter och vill rösta, säger hon till TT.

Margareta Cederfelt säger att det samtidigt finns en stor grupp som har sagt att de inte kommer att rösta som en markering.

Utnyttjar kuppförsöket

Tidigare under lördagen grep turkisk polis 47 personer som misstänks för sympatier med den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen. De gripna misstänks vara inblandade i kuppförsöket för två år sedan, rapporterar CNN Türk. Gripandena är en del i en större operation som inleddes i tisdags och där 124 personer pekades ut för att vara anhängare till Gülen.

Fethullah Gülen anklagas av Erdogan för att vara hjärnan bakom kuppförsöket vilket Gülen förnekar.

Erdogans kritiker har anklagat honom för att använda kuppförsöket som en förevändning för att krossa sina politiska motståndare. Turkiets regering framställer dock åtgärderna som nödvändiga för att bekämpa hot mot nationens säkerhet.

Totalt har omkring 160  000 människor gripits sedan kuppförsöket, enligt FN:s uppskattningar.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning