Massdemonstrationer mot Putin över hela Ryssland – Navalnyj greps direkt

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj greps av polisen så fort han anlände till Moskvas huvudgata Tverskaja. Bild: Lehtikuva/Alexandra Dalsbaek

Flera tusen människor över hela Ryssland demonstrerar i dag för att bojkotta presidentvalet den 18 mars. Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, som har utlyst demonstrationerna, greps i Moskva och fick 48 timmar i häktet.

MOSKVA Pusjkintorget i centrala Moskva är svart av folk som demonstrerar mot valfusk. Ett par unga tjejer och killar har klättrat upp i lyktstolparna för att få bättre utsikt och deras silhuetter är i jämnhöjd med nationalpoeten Pusjkins. Poeten tittar ner på torget med bekymrad min medan demonstranternas uppsyn är glad - hos många närmast uppsluppen. Flera tonåringar tar selfies eller sänder Facebook live.

Den 18 mars håller Ryssland presidentval. Oppositionens mest kända ansikte, Aleksej Navalnyj, får inte delta, formellt på grund av en dom för förskingring (som Europadomstolen har ogiltigförklarat).

I dag svarade Navalnyj med att kalla ut folk i över hundra ryska städer för att demonstrera för valbojkott En stor del av demonstranterna i Moskva är så unga att de ändå inte får rösta. Men Jekaterina Sjelajeva (14) och Nikita Mitrochin (16) har en annan agenda.

– Vi vill visa att precis alla samhällsklasser i Ryssland är mot korruption. Vi godkänner inte att valen är riggade och man i förväg vet vem som vinner, säger Jekateirna Sjelajeva.

– Det är viktigt att Kreml förstår att det finns en proteströrelse. Jag är här för att makthavarna ska fatta att folk är missnöjda, säger hennes kompis Nikita Mitrochin.

Jekaterina Sjelajeva och Nikita Mitrochin vill visa att alla samhällsklasser i Ryssland är mot korruption. Bild: Anna-Lena Laurén

Aleksej Navalnyj blev själv gripen av polisen så fort han anlände till Moskvas huvudgata Tverskaja.

– Jag är gripen. Fortsätt demonstrera, ni gör det inte för mig utan för er själva och er framtid, twittrade Navalnyj, som nu kommer att sitta i häktet i 48 timmar.

Över hela Ryssland, från Magadan i öst till Sankt Petersburg i väst, demonstrerade folk. Exakta siffror på antalet deltagare är som vanligt svåra att få fram - ryska presidentens råd för mänskliga rättigheter uppskattar det till ca 5 000. De största demonstrationerna ordnades i Moskva och Sankt Petersburg, där myndigheterna i motsats till de flesta andra städer inte hade inte gett tillstånd för demonstrationen.

I Moskva bevakade en stor polisinsats folksamlingen. Med jämna mellanrum ropar polisen i megafon:

– Respekterade medborgare! Lämna torget! Ni stör fotgängare som behöver passera.

Demonstranterna svarar med att skandera:

– Doloj tsarja! Bort med tsaren!

Sedan fortsätter de med:

– Det här är inte val! Det här är inte val!

Jag träffar 28-åriga Anastasija Djakova, som är aktivist för djurrättsorganisationen Djurens röst i Sankt Petersburg. Hon demonstrerar framför allt för att skydda yttrandefriheten.

– Jag vill inte att mina barn ska bo i ett land där det blir svårare och svårare att få sin röst hörd. Vi får alltid nej på våra ansökningar om demonstrationer, trots att de inte ens handlar om politik utan om skydda djurens rättigheter.

I en sådan situation kan man inte ligga på soffan, enligt Djakova.

– Man måste ändra på det.

Vad anser du om att Navalnyj uppmanar folk att inte rösta i valet?

– Det är ju inte ett riktigt presidentval vi har i mars, allt går ut på att välja om samma president. Den enda kandidaten som verkligen kan mobilisera ett stort antal väljare är Navalnyj och han får inte delta i valet. De såg till att oskadliggöra honom på förhand. Så valet är inte legitimt, konstaterar Djakova.

I likhet med flera andra som jag talar med på demonstrationen anser hon inte att Navalnyj har rätt i allt. Hon stöder honom eftersom han är den enda kandidaten som förmår mobilisera folk mot valfusket.

Anastasija Djakova är aktivist för djurrättsorganisationen Djurens röst. Bild: Anna-Lena Laurén

Roman, en 72-årig pensionerad professor i rysk litteratur, säger att han inte tänker rösta i valet.

– Makthavarna behöver högt valdeltagandet för att visa hur folket älskar Putin. Det enda sättet att hindra detta är att inte rösta alls. De kan skriva upp vilken siffra som helst. Men det är svårare om folk inte röstar, säger Roman, som har deltagit i demonstrationer för demokrati ända sedan Gorbatjovs tid i slutet av 1980-talet.

För säkerhets skull vill Roman inte uppge sitt efternamn. De yngre demonstranterna känner ingen sådan rädsla.

Hittills har ca 180 personer över hela Ryssland gripits, bland annat i Ufa, Moskva och Sankt Petersburg. I Sankt Petersburg och Moskva demonstrerade över 3000 personer, enligt Echo Moskvys uppskattning.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning