Massavrättning i Saudiarabien – 33 av 37 avrättade var shiiter

I år har minst 100 personer avrättats i Saudiarabien, som i år ser ut att komma att avrätta fler än något tidigare år enligt olika rapporter. Bild: TT-AP/Emrah Gurel

Minst 33 av de 37 som avrättades i en massavrättning Saudiarabien i tisdags tillhörde minoritetsgruppen shiiter, uppger Human Rights Watch.

Även Amnesty International uppgav i går att de flesta avrättade var shiiter. Enligt Amnesty hade de anklagade dömts i skenrättegångar efter erkännanden som framtvingats under tortyr, och en av de avrättade bara 16 år när han greps.

FN:s chef för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet fördömer massavrättningarna i skarpa ordalag och säger i ett uttalande att hon är bekymrad över brister i rättssäkerheten och uppgifterna om tortyr. Hon uppmanar också saudiska myndigheter att stoppa kommande avrättningar.

Enligt den statliga nyhetsbyrån SPA hade de avrättade bland annat anammat "extremistiska terroristideologier" samt "format terroristceller" för att störa landets säkerhet och "sprida kaos och provocera fram sekteristiska strider".

Shiiterna uppskattas utgöra 10–15 procent av Saudiarabiens befolkning på 32 miljoner.

10 ljudböcker att sträcklyssna på i sommar

Semestern börjar och nu har du gott om tid att lyssna på en bra bok! Här är boktips för sommarens härligaste lyssningar valda av Storytel’s redaktörer. 20.6.2019 - 09.49