Maskliknande parasit första gången hos hund i Finland – kan också smitta människor

Tungmasken Linguatula serrata är en parasit som infekterar hunddjur Bild: Anu Näreaho

En importerad hund har konstaterats infekterad av en tungmask. Även människor kan infekteras av parasiten.

En tungmask med namnet Linguatula serrata har hittats för första gången i Finland. Den hittades i en hund importerad från Spanien, meddelar Helsingfors universitet.

"Den tre centimeter långa masken upptäcktes av hundens ägare, efter att hunden hostade upp den på golvet. Hunden kom till Finland för ungefär ett år sedan", säger universitetslektor Anu Näreaho vid veterinärmedicinska fakulteten vid Helsingfors universitet i ett pressmeddelande.

Trots sitt maskliknande utseende är Linguatula serrata egentligen ett kräftdjur. Den är en parasit som i första hand infekterar hunddjur. Idisslare kan fungera som mellanvärdar för tungmasken.

En hund kan infekteras genom att äta exempelvis rå lever från nötkreatur eller lamm som smittats av tungmasken.

Parasiten, som kan bli upp till åtta centimeter lång, lever i näsan på värddjuret. Även människor kan drabbas av tungmasken, men det är ytterst sällsynt, enligt Näreaho.

Äggen som parasiten lägger i värddjuret, exempelvis hunden, kan föras vidare till människor. Hunden i fråga hade inte haft några symtom innan tungmasken upptäcktes. Nu har den fått behandling mot parasiter.

"Import av hundar kan innebära risker för nya sjukdomar som kan föras vidare till människor. En ordentlig granskning av hunden kan förhindra detta. I det här fallet handlade ägaren exemplariskt", säger Anu Näreaho.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning