Martin Timell åtalas: "Bevisläget är bra"

Martin Timell. Bild: TT/JONAS EKSTRÖMER

Den före detta TV4-profilen Martin Timell åtalas för en tio år gammal våldtäkt. Enligt åklagaren är bevisläget gott och för kvinnan kommer beskedet som en lättnad:– För mig har det varit självklart hela tiden, jag vet ju vad han gjorde mot mig.

I åtalet beskrivs hur Martin Timell "med uppsåt och genom våld" ska ha begått en sexuell handling jämförlig med samlag. Trots att det har gått nästan tio år sedan brottet ska ha begåtts bedömer åklagaren bevisläget som gott.

– Utredningsläget är naturligtvis svårare när det har gått en tid. Men jag bedömer bevisläget som bra. Vi har uppgifter från målsägande och flera vittnesmål och jag bedömer utifrån de förhör som har hållits att det som målsägande berättar stämmer, och att det är tillräckligt för att väcka åtal, säger kammaråklagare Anna Bengtsson till TT.

Bevisningen består i första hand av de vittnesmål åklagaren har samlat in men också av bilder tagna från platsen vid ett senare tillfälle och inbjudningar till festen för att styrka tidpunkt och vilka som var på plats.

"Välkomnar prövningen"

I ett sms skriver advokat Elisabeth Massi Fritz att hon och hennes klient välkomnar åtalet som hon menar var väntat.

– Jag har hela tiden räknat med det eftersom det finns bevisning som är stark. Är inte förvånad, skriver hon till TT.

Till Aftonbladet säger den målsägande kvinnan själv att beskedet om åtal kommer som en lättnad:

– Polisen har gjort ett väldigt grundligt förarbete och det de har kommit fram till är att det finns tillräckligt med underlag för att väcka ett åtal. För mig har det varit självklart hela tiden, jag vet ju vad han gjorde mot mig.

Nekar till brott

Martin Timell nekar till brott, enligt åtalet, och till Aftonbladet säger hans advokat Hanna Lindblom att "båda två är väldigt förvånade över åtalet":

– Det är tio år gamla vittnesuppgifter. Alltihop är väldigt gammalt och alla åklagarens vittnesmål är ju marinerade i uppgifter som personerna i fråga har läst sig till i media.

I samband med metoo-kampanjen framkom flera anklagelser mot Martin Timell om sexuella trakasserier. Han togs senare ur tjänst och i oktober i fjol avslutade TV4 allt samarbete med honom. Kanalen valde också att plocka bort samtliga program av "Äntligen hemma" ur tablån och från kanalens playtjänst.

Hård kritik

Men TV4 borde ha agerat tidigare, enligt en utredning utförd av advokatbyrån Setterwalls.

Utredningen visade att det förekommit "allvarliga missförhållanden" inom "Äntligen hemma"-produktionen. Den riktade även hård kritik mot kanalen och produktionsbolaget Meter Television, som ligger bakom "Äntligen hemma", för hur de hanterat uppgifterna om sexuella trakasserier och för sin underlåtenhet att vidta åtgärder för att säkra en trygg arbetsmiljö.

Artikeln har uppdaterats kl. 19.06.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning