Marthorna jobbar mot ensamhet bland äldre – startar projekt med gemensamma måltider

Marthornas nya projekt ska ge äldre både middagssällskap och en chans att återuppleva gamla matminnen. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Finlands svenska Marthaförbund startar ett nytt projekt för att motverka ensamhet bland äldre. Det treåriga projektet går under namnet "Den gemensamma måltiden – matlust!".

Finlands svenska Marthaförbund har beviljats bidrag från Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA) för att motverka ensamhet bland äldre och för att stärka frivilligarbete inom förbundet.

Bidraget ska nu gå till det treåriga projektet "Den gemensamma måltiden – matlust!" som kör i gång i januari. Projektet ska föra med sig två aspekter för åldringarna: de ska inte behöva sitta och äta ensamma och de ska få en chans att ta del av minnen och matupplevelser från en svunnen matkultur.

– Projektet ska väcka matminnen till liv och därmed öka aptiten och livsglädjen. I förlängningen ska den äldres känsla av isolering och ensamhet minska, säger Marthaförbundets verksamhetsledare Annika Jansson i ett pressmeddelande.

En annan del av projektet är att stärka frivilligarbete bland marthorna. Från förbundets håll konstateras att behovet av frivilligarbete ständigt ökar i samhället. I dag används endast en bråkdel av vad marthorna kunde erbjuda.

– Vi har utrett intresset för frivilligarbete inom våra marthaföreningar och i många av dem finns det ett behov av ett utpräglat volontärprogram. Viljan till frivilligarbete finns sålunda, men strukturer saknas, säger Jansson.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning