Marthas veckomeny – torsdag

Grönsaksdipp är ett både glatt och färgglatt mellanmål. Bild: Karin Lindroos

Frukost: yoghurt & bärkräm eller bärLunch: pannkakspizza & sallad (rester från onsdagen)Mellanmål: grönsaker & dippMiddag: morots- och linssoppa med plåtbrödKvällsmål: plåtbröd och varm kakao

Vi äter yoghurt med bär från frysen till frukost. Till lunch blir det rester från gårdagens goda pannkakspizza med kål. Rotfrukter med hemlagad dipp är ett bra mellanmål för att få i sig grönsaker som vi finländare överlag äter för lite av. Den hemlagade dippen är dessutom förmånligare än köpt dippsås som innehåller mycket salt och socker.

Till middag blir det linssoppa med morötter. Med ett kilopris kring 4 euro/kilo är linser en förmånlig proteinkälla och morötterna kostar kring en euro per kilo. Ingredienserna i linssoppan står sig dessutom länge och därför är linssoppan en vardagsräddare också under normala omständigheter.

Genom att baka brödet till middagen och kvällsmålet själv sparar du pengar. Plåtbrödet är enkelt att tillreda och passar också den inte så vana bagaren.

Grönsaksdipp

ca 600 g grönsaker i bitar, till exempel morot, kålrot, blomkål, kålrabbi, gurka, vitkål

Grönsaksdipp är ett både glatt och färgglatt mellanmål. Bild: Karin Lindroos

Dipp:

200 g crème fraiche/grekisk yoghurt/gräddfil

1 tsk paprikapulver

2 krm lökpulver

1 krm spiskummin

2 krm salt

Skär grönsakerna i stavar.

Blanda dipp och fördela i fyra glas eller skålar.

Placera grönsakerna i glasen och förvara i kyl fram till servering.

Soppa med morötter och linser

5 morötter

3 potatisar

1 gul lök

2 dl linser

2 vitlöksklyftor

1 tärning grönsaksbuljong

1 apelsin, saften

1 dl grädde

salt, svartpeppar

crème fraiche eller grynost till servering

Skala och skär morot och potatis i bitar. Skala och hacka löken. Skölj linserna med kallt vatten.

Sätt morot, potatis, lök, linser och 1 liter vatten i en kastrull. Pressa ner vitlöksklyftorna och tillsätt buljongtärningen.

Koka cirka 20 minuter tills grönsakerna är mjuka. Mixa till en slät soppa med stavmixer.

Tillsätt saften av apelsinen och grädden. Smaka och tillsätt eventuellt salt och peppar.

Plåtbröd

Plåtbröd är enkelt att baka också för den som annars inte brukar baka bröd. Bild: Karin Lindroos

50 g jäst

5 dl vatten eller mjölk

2 msk rypsolja

1–2 tsk salt

1 msk honung/sirap

3 dl havreflingor eller grahamsmjöl

ca 7 dl vetemjöl

Värm vätskan fingervarm och rör ut jästen i vätskan. Tillsätt olja, salt, honung och flingor eller grovt mjöl. Rör ner vetemjölet lite i taget. Låt jäsa ca 30 minuter.

Häll degen i en långpanna med bakplåtspapper. Strö på lite mjöl och platta ut degen. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Skär ett rutmönster i degen med en degsporre eller vass kniv. Strö på mjöl eller frön. Grädda i nedre delen av ugnen, 225 grader, cirka 20 minuter.

Ett tacksamt bröd som ger en stor sats bröd med minimal insats. Brödet kan varieras med olika mjölsorter och garnering. Det går också att tillsätta exempelvis rivna rotsaker eller zucchini i bröddegen för variation.

Varm kakao

Kakao passar både på skogsutfärden och som kvällsmål hemma. Bild: Karin Lindroos

2 portioner

3 dl mjölk

1 dl vatten

1 ½ msk kakao

1 msk farinsocker

Smaksättning:

1 krm kanel / 1 krm kardemumma / ½ tsk bourbon vaniljsocker

Värm allt i en kastrull tills det blir hett, men mjölken ska inte koka.

Häll upp i muggar, eller i en termos om du vill ta med drycken på en naturutfärd.

Veckomenyn är sammanställd av Sofia Grynngärds, och för recepten står Finlands svenska Marthaförbund. Fotona är tagna av Karin Lindroos.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning