Marthas veckomeny – tisdag
Frukost: smörgåsLunch: fisksoppa + havrerieska (från måndag)Mellanmål: smoothieMiddag: grönsaksbolognese med pastaKvällsmål: mysli eller weetabix eller flingor
Vi använder oss av gårdagens rester till lunch. Till middag äter vi rotsaksbolognese som baserar sig på rotsaker som har ett lägre kilopris än kött. Såsen är också ett bra sätt att öka intaget av vegetabilier.
I smoothien ger den förmånliga bananen både mättnad och sötma. Som bär har vi valt blåbär. Råkar du inte ha just blåbär i frysen kan du ersätta med andra bär. Vi toppar med solrosfrön, som har ett lägre kilopris än nötter.
Pasta eller en annan kolhydratkälla brukar finnas i skåpen i de flesta kök.
Blåbärssmoothie
2 portioner
1 banan
2 dl frysta blåbär
2 dl naturell yoghurt
2 dl äppelmust
2 msk solrosfrön
Skala bananen och skär den i mindre bitar. Blanda banan, frysta blåbär, naturell yoghurt, juice och honung i en djup skål. Mosa med en stavmixer eller en matberedare.
Häll upp den färdiga smoothien i stora glas. Strö över solrosfrön.
Grönsaksbolognese
1 bit rotselleri
1 palsternacka
2–3 morötter
1 liten lök
1 vitlöksklyfta
½ msk rybsolja
½ msk torkad basilika
½ krm chiliflakes
1 msk tomatpuré
1 burk tomatkross
1 dl grädde
1 dl vatten
1 buljongtärning
svartpeppar
pasta
riven parmesanost till servering
Skala och riv rotsakerna grovt. Skala och hacka löken.
Fräs lök, pressad vitlök, chiliflakes och basilika i olja. Tillsätt riven morot, selleri, palsternacka och tomatpuré. Fräs ytterligare några minuter.
Tillsätt buljongtärning, tomatkross, vatten, grädde och peppar. Koka upp såsen och låt koka några minuter (bevara lite tuggmotstånd i grönsakerna).
Veckomenyn är sammanställd av Sofia Grynngärds och för recepten står Finlands svenska Marthaförbund. Fotona är tagna av Karin Lindroos.