Marthas veckomeny – måndag

Bild: Karin Lindroos/Marthaförbundet

Frukost: gröt med äppelmosLunch: spenatpannkaka med rårörda lingonMellanmål: frukt eller morotMiddag: fisksoppa med havrerieska Kvällsmål: naturell fil/yoghurt + granola/mysli

Börja veckan med en portion gröt med äpple. Gröten kokas på havreflingor eller de flingor du har hemma. Med ett kilopris på 1,25 euro blir kostnaden för flingor under 20 cent. Äpplen kostar kring 1 euro/kg och uppåt just nu. Gröt är därför ett förmånligt frukostalternativ som samtidigt är mättande och ger oss nyttiga fibrer.

Spenatpannkakan går snabbt att tillreda och färsk spenat kan ersättas med en påse djupfryst spenat som kostar kring en euro. Till fisksoppan rekommenderar vi abborre, speciellt om du råkar ha i frysen. I frysdisken går abborren på 25 euro kilot, men kan ersättas med förmånligare vit fisk som sej eller torsk. Till den hemlagade granolan eller myslin kan du botanisera i skåpen: basingredienserna är förmånliga flingor och frön.

Gröt

Bild: Karin Lindroos/Marthaförbundet

2–4 portioner

1 l vatten

1 tsk salt

4 dl havre-, råg- eller fullkornsflingor

Häll vatten i kastrullen och koka upp. Blanda i flingorna och saltet. Låt gröten småkoka i 8–10 minuter, rör om med jämna mellanrum så gröten inte fastnar i kastrullbottnen.

Ät gröten med mjölk och bär eller äppelmos och hackade mandlar.

Spenatpannkaka med rårörda lingon

Bild: Karin Lindroos/Marthaförbundet

7 dl mjölk

3 ägg

1 tsk salt

3 ½ dl jästbrödsmjöl

2 msk olja

150 g spenat, djupfryst eller 2 dl finhackad färsk spenat

Lingonröra:

200 g lingon

ca ½ dl socker

Vispa ner mjölet i hälften av mjölken. Vispa ner resten av mjölken samt övriga ingredienser. Sätt ugnen på 225 grader och låt smeten svälla i 30 minuter medan ugnen blir varm.

Sätt bakplåtspapper i en långpanna och häll smeten i långpannan. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.

Blanda lingon med socker och servera.

Fisksoppa på abborre

Bild: Karin Lindroos/Marthaförbundet

8 potatisar

1 palsternacka

3 morötter

1 bit kålrot

1 gul lök

300 g abborre

100 g färskost

10 korn svartpeppar

2 lagerblad

2 tärningar fiskbuljong

Skala potatis, palsternacka, morot och kålrot. Skär i bitar. Skala och hacka löken.

Sätt i en kastrull och häll på vatten så det täcker grönsakerna. Tillsätt kryddorna och låt koka tills grönsakerna är mjuka.

Skär fiskfiléerna i bitar och tillsätt i soppan. Smaka av med färskosten.

Snabb havrerieska

8 bröd:

7 dl vatten

7 dl havreflingor

1 tsk salt

1–1 ½ dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

Koka upp vattnet och rör ner havreflingor och salt. Låt det svälla och svalna en aning. Blanda ner vetemjöl och bakpulver.

Dela degen i 8 bitar och tryck ut fyra runda bröd (ca 2 cm tjocka) per plåt. Grädda i 250 graders ugn i cirka 12–15 minuter tills bröden börjar få lite färg. Servera rieskorna varma med smör.

Veckomenyn är sammanställd av Sofia Grynngärds, och för recepten står Finlands svenska Marthaförbund. Fotona är tagna av Karin Lindroos.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning