Marthas veckomeny – Lördag

Bananplättar innehåller inte så mycket mer än banan och ägg. Till fyllning kan man välja de bär som finns i frysen. Bild: Karin Lindroos

Brunch: bananplättar med grynost, jordnötssmör och blåbärMellanmål: smoothiebowlMiddag: gulaschKvällsmål: smörgås, chokladkräm med mjölk

Vi lyxar till det med bananplättar till frukost, ju mognare bananer, desto mera sötma. Råkar du få tag på riktigt mogna bananer i butiken till nedsatt pris kan du passa på att köpa större mängder och frysa ner bananerna (skala då bananen och skär upp några större bitar). Av fryst banan kan du till exempel laga smoothie och nicecream (glass på banan). Genom att köpa mogna bananer minskar du också på matsvinnet.

Gulasch är en mustig gryta som kokas på kött som behöver lång koktid, bryn köttet i omgångar om du gör dubbelsats eller ersätt hälften av köttet med kokta kidneybönor som tillsätts i slutet av koktiden. Med varianten med hälften bönor kommer du billigare undan. Högrev kostar kring 18 euro/kg, medan kidneybönor kostar cirka 5 euro/kg.

Bananplättar

Bananplättar innehåller inte så mycket mer än banan och ägg. Till fyllning kan man välja de bär som finns i frysen. Bild: Karin Lindroos

4 bananer

6–8 ägg

1 krm salt

olja till stekning

Till servering:

grynost

blåbär

jordnötssmör

Mosa bananerna. Vispa upp äggen och blanda med bananmoset och salt. Värm olja i en stekpanna/plättpanna och stek små plättar.

Servera med grynost, tinade blåbär och jordnötssmör.

Smoothiebowl

Bild: Karin Lindroos

4 ½ dl bär 

3 dl naturell yoghurt (eller mjölk/havredryck/juice)

2 msk honung

Toppningsförslag:

torkade bär, äpplen, russin, bärpulver 

frön, nötter, mandlar 

havrecrunch, granola, mysli

Mixa bär med vätska och honung ifall syrligare bär som vinbär och lingon används. Häll upp i serveringsskålar. Dekorera med toppningen. 

Gulasch

1 lök

1 vitlöksklyfta

300 g nötkött (ytterstek, hörnstek eller högrev)

1 msk olja

1 msk paprika, mald

1/3 tsk kummin

1 tsk salt

2 msk tomatpuré

1 krm svartpeppar

5 dl vatten

½ köttbuljongtärning

1 paprika

1–2 morötter

4 potatisar

2 msk crème fraiche

Till servering:

crème fraiche

bröd

bitar av kål (kan uteslutas)

Finhacka löken. Hetta upp olja i en vid kastrull eller gryta. Bryn köttet på hög värme.

Sänk värmen och tillsätt lök, pressad vitlök, kryddor och tomatpuré. Fräs en stund under omrörning.

Tillsätt vatten och buljongtärning. Låt koka på svag värme i cirka 2 timmar eller tills köttet känns mört.

Skala potatis och morot. Skär potatis, morot och paprika i bitar. Tillsätt bitarna i grytan och låt koka cirka 15 minuter. Rör ner crème fraichen.

Servera med en klick crème fraiche, bröd och eventuellt bitar av kål som tilltugg.

Chokladkräm

4 portioner

Chokladkrämen kan serveras i glas eller efterrättsskålar. Bild: Karin Lindroos

6 dl mjölk

¾ dl majsstärkelse

½ dl socker

3 msk kakao

1 krm salt

Till servering:

kall mjölk

Blanda samtliga ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Vispa krämen medan den värms så att den inte bränner i bottnen. Låt krämen koka på svag värme under omrörning i cirka 3 minuter.

Häll upp krämen i serveringsskålar och strö lite socker ovanpå ytan för att undvika att skinn bildas på ytan. Servera krämen med kall mjölk.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning