Marthaförening gjorde egen bröstkalender

Ett tjugotal medlemmar i Malax marthaförening har valt att posera i bröstkalandern. De har själva ideat fram teman för de olika månaderna. I januari döljs bröstvårtorna bakom ett par vantar. Bild: Patricia Rodas

Bara bröst i en årskalender är ingen nyhet. Men tänk om det är en marthaförening som står bakom den? Jo, nu finns en sådan kalender och den fokuserar på amning och bröstcancer. Modellerna kommer från Malax mittemellan Marthaförening och de poserar frivilligt.

Bröst är vackra. De är en kroppsdel som hälften av befolkningen har. Alla är de unika. Man kan visa upp sina bröst utan att det är något pinsamt eller skamligt över det.

– Bröst förknippas ofta med något sexuellt. Men de är trots allt bara en kroppsdel, som många av oss har, säger Sara Snickars, ordförande för Malax mittemellan Marthaförening och en av initiativtagarna bakom föreningens hittills mest uppseendeväckande projekt – Bröstkalendern 2018.

Marthaföreningen från Malax strax söder om Vasa har med sin fotokalender lyckats väcka större uppmärksamhet än vad österbottniska marthaprojekt brukar göra.

– Vi har fått mest positiv feedback. Framför allt har vi lyckats väcka diskussion: vem får göra bröstkalendrar och med vilket syfte? Vad räknas som konstnärligt och vad är porr? Vi har gjort vår kalender med glimten i ögat och bilderna är både estetiskt tilltalande och konstnärliga. Dessutom är alla modeller med helt frivilligt, förklarar Snickars.

Bild: Petra Miettinen

Modellerna är helt vanliga Malaxkvinnor i åldern 30–70 år och de är medlemmar i den lokala marthaföreningen, som är grundad så sent som 2015. Föreningen ordnade i oktober en temadag med namnet 101 bröst – ettan syftar på att alla kvinnor inte längre har två bröst. De som har drabbats av bröstcancer har vanligtvis bara ena bröstet kvar. Förutom cancer handlade temadagen också om amning, identitet, kroppssyn och genus. Idén att trycka upp en kalender föddes när medlemmarna planerade temadagen.

– Vi har tjugo modeller med i kalendern. Det var fler än vad vi vågade hoppas på, vi var först oroliga för om vi ens får ihop tolv. De medverkande har själva fått ge förslag på vilken rekvisita de vill ha på sin bröstbild.

Estetiska bilder

Det är mycket naken hud i kalendern, men fotografierna som är tagna av fotografen Patricia Rodas, är ändå stämningsfulla, vackra och de avslöja inte för mycket. Björklöv, rosor, vantar och andra föremål är placerade på strategiska ställen.

Bröstkalendern 2018 säljs av Malax mittemellan Marthaförening hos olika återförsäljare i hemkommunen och på Bokfix i Vasa.

Helsingfors Marthaförening säljer kalendern på Simonsgatan 12 A.

Man kan beställa kalendern via webben på malaxmittemellan.martha.fi.

Bröstkalendern kostar 20 euro. Vinsten går till bröstcancerforskning.

Kalendern har haft bra åtgång, hittills har den sålts i över 400 exemplar, via föreningens webbsida också till orter utanför Österbotten, som Åboland och Åland. I Helsingfors finns den till salu på Hemvrån.

– Att kalendern skulle bli ett diskussionsämne här i Österbotten var vi förberedda på, men när till och med en journalist från Ilta-Sanomat ringde och ville ställa frågor höll jag på att få kaffet i vrångstrupen, berättar Sara Snickars.

Present till männen

Malaxmarthorna har inte tänkt kalendern för någon speciell målgrupp, utan tycker att den kan pryda väggen hemma hos vem som helst.

– Det är många kvinnor som själva drabbats av bröstcancer som har beställt efter den. Men visst har många kvinnor också köpt den som julklapp till sina män – hellre får de titta på den här än traditionella bröstkalendrar, tycker Snickars.

All eventuell vinst som marthaföreningen gör med kalendern donerar man till ett got ändamål, nämligen bröstcancerforskningen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning