Märta Tikkanen står i bredd

Författare som engagerar. Märta Tikkanen hör till våra mest lästa författare, både hemma och utomlands. Bild: Cata Portin

Allt var möjligt på 1970-talet, säger författaren Märta Tikkanen, lite nostalgiskt. Hennes råd till samtida kvinnosakskämpar är att inte ge upp.

Märta Tikkanen har, "som ingen annan lyft upp kvinnornas situation och tematiken är rykande aktuell", skriver Svenska kulturfonden i sin motivering till varför Märta Tikkanen beviljas fondens stora pris på 20 000 euro.

I motiveringen konstateras det också att Tikkanen var en av förgrundsgestalterna under 1970-talets jämställdhetskamp och att "hennes självutlämnande produktion visar generationer av läsare att villkoren för kvinnors livsval varierat över tid och rum och att villkoren för fritt skapande fortsättningsvis varierar."

Själv är Märta Tikkanen naturligtvis själaglad.

– Det känns som att det man gör har någon betydelse. Dessutom har jag sällan varit på så bar backe som nu, jag behöver verkligen pengarna.

På tal om skillnaden mellan 1970-talet och 2010-talet konstaterar Tikkanen att stämningen från 1970-talet saknas.

– På 1970-talet trodde vi att allt var möjligt och att allt skulle bli bättre. Det fanns gemenskap och det fanns framtidstro och det upplever man inte i dag.

Vilket råd skulle du ge dagens kvinnosakskämpar?

– Viktigast är att aldrig ge upp och att tro på det man gör.

Drama i skolan

Tre pristagare belönas med 10 000 euro av Svenska kulturfonden. Bland dem finns läraren Harriet Lindroth som revolutionerade undervisningen när hon hösten 1970 grundade MaDraK (Mattlidens dramaklubb) för barn och unga mellan 10 och 17 år.

Klubben kom till efter att Lindroth gått en dramakurs utan att inse att den handlade om drama som inte var teater.

– I stället lärde jag mig en undervisningsmetod baserad på känslor, berättar Lindroth.

I början av 1970-talet var det alldeles oerhört att en lärare uppmanade sina elever att tala med varandra. Harriet Lindroth minns väl hur hon under en lektion i engelska instruerade sina elever att leka butik – hälften av eleverna var försäljare, hälften var kunder och alla pratade med varandra.

– Mina lärarkolleger blev upprörda eftersom eleverna var så högljudda och rektorn kom inrusande och undrade vad vi höll på med. Men sedan fick jag en eloge, i stället för en utskällning.

– Rektor Ehrstedt konstaterade att jag sysslade med framtidens undervisning.

Kändast bland dem som har ett förflutet i MaDraK är Carl Haglund och Mark Levengood. Finlands första doktor i teaterkonst, Annette Arlander, var en av de grundande medlemmarna.

A cappella-gruppen Fork hyllas av kulturfonden för att den bevisat att det går att slå igenom stort på den internationella marknaden trots att man kommer från en liten kulturkrets. Gruppen belönas med 10 000 euro.

Fork är som bäst igång med repetitionerna inför nästa show. Den kommer att heta Revolution och har premiär i oktober.

– För första gången gör vi en show med ett tema. Vi har alla fyllt fyrtio och vill ta ställning, säger Mia Hafrén.

– Det blir underhållning men musiken vi valt är mer än en bra låt, den har ett budskap också.

Kan du nämna någon låt?

Phil Collins och Genesis låt Land of Confusion.

Också Föreningen Ad Astra får med 10 000 euro. Ad Astra belönas för sitt konkreta arbete för mångkultur och religionsdialog.

Författaren och estradören Stella Parland avled vintern 2015. Det första priset ur hennes minnesfond tilldelas scenkonstnären Annika Tudeer som leder teatergruppen Oblivia. "Tvärkonstnärligt, hejdlöst, lekfullt och självironiskt arbetar hon helt i Stella Parlands anda", står det i motiveringen.

Fem pris delas ut på Svenska kulturfondens utdelningsfest i Åbo på onsdag kväll. Temat för festen är mångfald.

Författaren Märta Tikkanen får det stora priset på 20 000 euro. Föreningen Ad Astra, a cappella-grupen Fork och läraren Harriet Lindroth får pris på 10 000 euro medan scenkonstnären Annika Tudeer belönas med ett pris på 5 000 euro ur Stella Parlands minnesfond.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning