Markus Österlund blir församlingsföreståndare på Andreaskyrkan

Folktingets tidigare chef Markus Österlund har utnämnts till församlingsföreståndare för Andreaskyrkan i Helsingfors. Bild: Ari Sundberg/SPT

I sin nya roll vill han bland annat stödja integrationen på svenska.

Folktingets tidigare chef, folktingssekreterare Markus Österlund ger sig in i en ny bransch och går över till en frikyrklig församling. Han blir församlingsföreståndare för Andreaskyrkan i Helsingfors från och med oktober.

– Jag har egentligen alternerat mellan Folktinget och Andreaskyrkan sedan början av september, men från och med första oktober jobbar jag enbart för Andreaskyrkan, säger Österlund.

Andreaskyrkan är en svenskspråkig, frikyrklig församling som grundades 1886 under namnet Svenska friförsamlingen. Andreaskyrkan hör till trossamfundet Missionskyrkan i Finland.

– Tron har varit ett fundament i hela mitt liv och jag har varit aktiv i församlingen en längre tid. Jag ser som församlingens främsta uppgift att ge människor hopp, mod och framtidstro. Det här är något som samhället ropar efter i dag, säger Österlund.

Andreaskyrkan har sitt säte på Högbergsgatan i hjärtat av Helsingfors. Församlingen har för närvarande fyra anställda och driver bland annat ett omfattande socialt arbete i form av matutdelning i Helsingfors och missionsarbete i Afghanistan, Grekland och Indien.

Trots att klivet från Folktinget till kyrkans värld kan te sig långt finns det något han tar med sig i bagaget från sitt tidigare jobb till Andreaskyrkan.

– Vi är en multikulturell församling och har medlemmar från väldigt många länder. Församlingarna har redan en längre tid varit bra på att stödja integrationen av invandrare och flyktingar. Jag vill främja integrationen på svenska, säger Österlund.

Markus Österlund jobbade i 9 år som folktingssekreterare på Svenska Finlands Folkting. Han efterträddes av SFP:s tidigare riksdagsledamot Christina Gestrin som innan sitt tillträde jobbade som expert på Nylands förbund.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning