Märkligt nej till ebolavaccin för miljoner

Ebolavaccinet är en bidragande orsak till att det pågående utbrottet av blödarfebers i Kongo-Kinshasa inte exploderat. Bilden är från maj 2019. Bild: Sam Mednick/AP-TT

Vaccin var det som skulle hindra ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa att explodera som det i Västafrika där över 11 000 dog. Ändå tackar landet nej till en ny storts vaccin, som ska finnas klart för över en miljon människor.

I augusti 2018 började sjukvårdspersonalen i Kongo-Kinshasa att vaccinera med ebolavaccinet. Det var första gången som ett ebolavaccin användes i större utsträckning. Under utbrottet av den dödliga blödarfebern i Västafrika 2014 var vaccinet inte tillräckligt utvecklat förrän precis i slutet av epidemin, då det började prövas. Vaccinet, som har visat mycket goda resultat, befinner sig fortfarande på teststadiet men har genom särskilda tillstånd godkänts för användning i de smittdrabbade områdena.

Vaccinet skapar antikroppar som neutraliserar ebolaviruset och en enstaka dos leder till immunitet. Omkring 160 000 människor har nu vaccinerats i utbrottsområdet. Flera experter är överens om att vaccinet är det som hindrat det pågående utbrottet från att i snabb takt bli allvarligare. Men det är fortfarande så att bara sjukvårdspersonal samt personer som varit i kontakt med insjuknade patienter eller andra som exponerats för smittorisk får tillgång till vaccinet – eftersom det bara finns i en mycket begränsad mängd.

Det vaccin som används nu, rVSV-ZEBOV, utvecklades först av den kanadensiska staten för över tio år sedan. De sålde rättigheterna till ett litet amerikanskt företag som i sin tur sålde det vidare till det amerikanska läkemedelsbolaget Merck, som fortsatte utvecklandet av det.

Vaccinet innehåller ett genmodifierat så kallat glykoprotein från ebolavirusstammen Zaire, den vanligare virusstammen, och gör så att kroppen skapar antikroppar mot ebola. Till skillnad från många andra vaccin tyder mycket på att även den som vaccineras efter att den utsatts för smitta kan skyddas från sjukdomen.

Vaccinet är ett så kallat "levande" vaccin och är därför krångligare att tillverka och administrera vilket bidrar till bristen. Världshälsoorganisationen (WHO) har lovat att arbeta för att öka tillgången till vaccin.

I dag används så kallad cirkelvaccinering, vilket innebär att man spårar de individer som en insjuknad person varit i kontakt med och vaccinerar dessa. Men misstro mot myndigheterna gör att bara ungefär 60 procent av kontakterna spåras upp, vilket gör att till exempel Läkare utan gränser förespråkar en geografisk vaccinering i stället.

Det andra vaccinet, som ännu inte används, har tagits fram av företaget Johnson & Johnson och kräver två doser för fullt skydd. Skeptiker hävdar att det kan ställa till problem, då man måste få människor att återkomma till vaccinationscentralerna.

2 532 personer har hittills insjuknat i ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa och 1 705 har avlidit. Grannländerna har också inlett vaccineringsprogram, men främst för sjukvårdspersonal som riskerar att möta smittade om ebolan sprids.

Källa: GU, Science, WHO m fl.

Tidigare i somras rapporterade Världshälsoorganisationen (WHO) att det fanns en kvarts miljon doser kvar och att ytterligare 100 000 skulle kunna tillverkas fram till årsskiftet av företaget Merck som äger rättigheterna. Enligt läkare utan gränser finns dock bara knappt 1 000 doser på plats i Kongo-Kinshasa.

Läs också: Finland ger 150 000 euro för att hindra ebola

– Det är mycket ont om vaccin just nu, säger Anna Karin Sjöblom, medicinsk humanitär rådgivare på Läkare utan gränser.

När utbrottet nu har spridit sig till miljonstaden Goma blir frågan om mer vaccin allt mer oroande. I dag räcker vaccinet inte till det, men det finns en lösning som skulle kunna göra det möjligt.

Nej till nytt vaccin

WHO:s rådgivare har rekommenderat att man utökar vaccinationsprogrammet med ett annat vaccin som utvecklats parallellt av läkemedelsjätten Johnson & Johnson. Vaccinet har inte testats i samma utsträckning som det som nu används, då tillverkarna inte hann utveckla det klart innan epidemin 2014 redan hade lagt sig.

– Men det ser också ut att fungera bra om man tittar på de studier som gjorts, säger Ali Harandi, chef för en forskargrupp vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg som deltar i en Europagemensam studie av det ebolavaccin som nu används.

Kongo-Kinshasas hälsominister Oly Ilunga meddelande i veckan att landet blockerar användandet av ett nytt vaccin, som visserligen är på teststadiet men som skulle kunna vaccinera mängder av människor i utbrottsområdet. Bild: Al-Hadji Kudra Maliro/AP-TT

Det nya vaccinet har en annan stor fördel: Det ska finnas doser för 1,5 miljoner människor klara att använda. Ändå beslutade regeringen i Kinshasa för ett par dagar sedan att blockera den nya sortens vaccin och förklarade det med att det både finns etiska frågetecken kring ett sådant test samt att det skulle kunna förvirra den redan vaccinskeptiska befolkningen ytterligare.

– Vi uppmanar regeringen att revidera beslutet och använda det nya vaccinet, säger Anna Karin Sjöblom.

Forskaren Ali Harandi tycker att Kongo-Kinshasas beslut är märkligt.

– Detta vore ett bra tillfälle att testa det nya vaccinet. Men våld och konflikt i landet försvårar för hela sjukvårdssystemet och kanske skulle ett nytt vaccin göra det värre, säger han.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning