Märkliga signaler från volleybollförbundet

Spelarna i Finlands landslag stödde och hjälpte varandra till segern mot Turkiet. Bild: CEV

Herrarnas volleybollag spelade sig till en plats i kvartsfinalen i EM. Men inför den avgörande matchen gick förbundets vd ut med informationen att det går att sparka chefstränaren. Ordförande visade sig inte alls under gruppspelet.

För att ta det positiva först. Finlands herrar, som haft en besvärlig sommar, tog sig vidare i EM från gruppspelet i Ljubljana. Platsen bland de sexton bästa lagen i Europa kom efter två segrar och en poäng från en femsetare. Laget spelade sig alltså till platsen i kvartsfinalen och platsen är väl förtjänt.

Ser man till hur herrlaget spelade i Ljubljana så övervägde det positiva trots att det gick bättre ibland och sämre ibland. Laget visade på en positiv anda, alla spelare gjorde sitt bästa och lite till och hjälpte och stödde varandra när bollen inte riktigt hamnade där den skulle.

Den avgörande matchen med tanke på kvartsfinalen spelades på onsdag kväll. Det var vinna eller försvinna som gällde i gruppspelets avslutning mot Turkiet. Finland tog första set, spelade långt under sin nivå i de två följande, men tog sedan hem de två sista. För det krävs både fysisk och psykisk styrka av laget och träningsteamet.

Sällan har en chefstränare blivit så spottad på som britten Joel Banks som tog över laget i juni. Men i Ljubljana visade han prov på taktiskt öga och gjorde, oftast, precis de spelarbyten som behövdes. Alla spelare fick åtminstone lite speltid. Han strävade också efter att se det positiva i lagets spelande genom hela gruppspelet.

Sätta ihop ett lag

Ser man till Banks situation i juni var den inte avundsvärd. För som hans företrädare Tuomas Sammelvuo sade då han träffade Finlands supportrar i måndags, en landslagstränare sätter ihop ett lag, en klubbtränare tränar. Banks hade aldrig en chans att välja sitt eget lag.

Men nu har det lag han har visat vad det går för och får fortsätta att spela i Frankrike på lördag. För motståndet står värdnationen Frankrike som slutade etta i sin grupp. Att nå till den matchen måste ses som en framgång för finländsk volleyboll där ett generationsskifte är på gång.

Laget och Banks har inte fått mycket stöd i sommar, tvärtom. Tidigare landslagsstjärnor och olika experter har uttalat sig om brister i träningsmetoder och lagsammansättning. Kritiken har inte alltid varit speciellt konstruktiv. Supportrar som i åratal rest med laget till olika turneringar var ändå med också den här gången och åtminstone spelarna bör ha känt det stöd de fick.

Vad gör förbundet?

Men volleybollförbundet då? Förbundet som anställde Banks efter en utdragen process i våras. Det finns inte mycket gott att säga om ansvarspersonernas agerande under EM.

Färske vd:n Seppo Siika-aho gick inför den avgörande matchen mot Turkiet ut och berättade i en intervju för Yle att det finns en klausul i Banks avtal som ger både förbundet och honom en möjlighet att häva tränaravtalet efter EM. Hur tänkte Siika-aho då han valde tidpunkt för det uttalandet? Trodde han att det skulle ge laget extra energi?

Seppo Siika-aho var i alla fall på plats i Ljubljana. Det var inte förbundets ordförande Pasi Sydänlammi. Som vd för Oma Säästöpankki skyllde han på att affärerna höll honom i hemlandet. Men vilken signal sänder det att ordförande, som i slutändan ansvarar för sommarens beslut, inte ens ser någon match på plats?

Omsättningen på personal på volleybollförbundet har varit stor, ekonomin dålig och sparkraven stora. Men skärpning krävs så att alla drar åt samma håll inför hemma-EM om två år.

Katarina Koivisto Administrativ redaktionschef

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning