Mark Post vill göra kon onödig – första odlade hamburgerbiffarna säljs om några år

För att förse hela världen med nötkött räknar nederländske professorn Mark Post med att det bara behövs ett par hundra kor, vars stamceller används för att odla kött.

I augusti 2013 fick två frivilliga smaka den första provrörsbiffen i London inför ett stort medieuppbåd. Det odlade köttet var köttlikt men lite torrt, löd omdömet. Professor Mark Post från Maastrichts universitet uppskattade då att odlat kött kan säljas till konsumenter om tio till tjugo år.

I dag verkar tidtabellen mer pressad. Miljöargumenten är desamma – det finns inte resurser att föda upp nötkreatur till alla som vill ha kött – men Mosa Meat, som Posts företag heter, har fått konkurrens.

Profil

Mark Post

Professor i vaskulär fysiologi vid universitetet i Maastricht.

Doktor i farmakologi, läkare.

Född 1957.

– När vi presenterade vår köttfärsbiff i London var vi i ett väldigt tidigt skede i processen, men vi var ensamma. Nu finns det ett annat företag i San Francisco och tre i Israel som jobbar med att odla kött. I Israel fokuserar de främst på kycklingkött, säger Post per telefon från Nederländerna.

Dessutom finns det en uppsjö av företag som gör helt växtbaserade köttliknande produkter. Mosa Meats kött har animaliskt ursprung, eftersom det bygger på stamceller från levande kalvar.

Mark Post säger nu att hans hamburgerbiffar finns i restauranger om tre år. Inte på snabbmatskedjorna, eftersom priset fortfarande kommer att röra sig kring 10 euro per hamburgare. Efter det räknar Post med att det kan gå snabbt, på några år kan priserna pressas ner och köttfärsen finnas i matbutikerna.

Besöker Helsingfors

Sedan provsmakningen i London har Mosa Meat jobbat mycket med hur man kan skala upp processen. Nästa steg blir att klara myndighetskraven för nya livsmedel, så att produkterna över huvud taget kan säljas. I mitten av mars offentliggörs nya investeringar i företaget som tryggar de närmaste två tre åren.

Post, som fördelar tiden 60–40 mellan uppstartsföretaget och universitetet, kommer till Helsingfors på lördag för att tala på Vegemässan. Han är beredd på frågan varför kött behövs när alla kan bli vegetarianer.

– Så enkelt är det inte. Köttätandet ökar, och medelklassen i Kina och Indien vill också ha kött.

Post är snarare redo att sälja in sitt kött till vegetarianer.

– När köttet inte längre är kopplat till att döda djur är det en helt annan produkt.

Köttet framställs genom att muskelceller från djur odlas i ett laboratorium. Inom den närmaste framtiden odlas fettvävnad separat och kombineras den med muskelvävnad. Bild: David Parry / PA Wire/SPT

Du talar om nya marknader. Går hinduerna med på att äta odlat nötkött?

– Vi har inte utrett hur hinduerna ser på det, men vi vet att köttkonsumtionen ökar i Indien. Om man vill sälja halal- och kosherkött måste djuret slaktas, men det är inget problem. Man tar bara tillvara många stamceller samtidigt i så fall.

När man googlar hittar man bara odlade köttfärsbiffar. Jobbar ingen med innerfilé?

– Jag vet inte, någon borde göra det. Vi borde göra det. Köttfärsen är ju bara en biprodukt.

Köttfärsen som äts i Finland är i stor utsträckning en biprodukt av mjölkproduktionen. Givet din syn på framtiden, hur skulle du resonera om du hade en gård med 200 kor?

– Det finns gott om tid att reagera, men inom 20–25 år kommer djurhållningens tid att vara förbi. Bönderna är riktiga entreprenörer och kommer att övergå till annan produktion. Min granne var grisfarmare men började odla potatis eftersom det är lönsammare. Det kommer att behövas grödor i framtiden, vävnadsodlingarna måste också matas med socker, mineraler och vitaminer.

Kommer produktionsanläggningarna där köttet odlas att finnas i städerna eller på landsbygden?

– Det är bra att ha dem på landet, där råvarorna finns. Man kan förstås också ha småskalig produktion i städerna, som mikrobryggerier.

Post utesluter inte heller att vissa vill odla sitt kött hemma.

Mark Post jobbar 40 procent som professor, främst med att undervisa. Resten av tiden jobbar han med att utveckla odlat kött. Bild: David Parry / PA Wire/SPT

Ingen antibiotika

Köttodlingen är inte okontroversiell. Den är energiintensiv och vissa misstänker att en industriell produktion kommer att kräva antibiotika.

– Vi är ganska övertygade om att vi kan skydda cellerna från bakterier utan antibiotika även i en storskalig produktion. Och jag är inte alls orolig över energiåtgången. Det kan hända att vi inte behöver rengöra och sterilisera bioreaktorerna, vilket sparar energi. Det kommer dessutom att hända mycket på energifronten de nästa fem tio åren.

Man kan ju argumentera för att korna fyller en funktion, om inte för annat för gödselproduktion?

– Kodyngan är en del av kvävets kretslopp. Det finns andra sätt att sköta det. Och det är vår matproduktion som kräver ett så intensifierat jordbruk, tar vi bort djuren kan vi klara oss med mindre. Om det verkligen uppstår brist på gödsel har vi snart 9 miljarder människor som producerar gödsel. Det krävs i så fall ett komplext system, vi måste fundera på alla aspekter.

Om alla köttätare i hela världen övergick till att äta odlat kött skulle det enligt de nederländska beräkningarna bara behövas 150 levande kor som förser produktionsanläggningarna med celler, eftersom en cell kan ge 10 ton kött. I praktiken skulle det behövas många fler kor med tanke på geografi, genetik och hälsa.

De som höjer på ögonbrynen åt detta kan fundera på en annan siffra.

– Man måste inse att det inte är naturligt med 1,5 miljarder kor heller, säger Mark Post.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33