Mark Levengood tar sig an Martin Luther

På rundresa. Mark Levengood åker till Wittenberg för att ta reda på vem Martin Luther egentligen var.Bild: Yle

Mark och Luther är en programserie som har så lite att tillföra visuellt att den hade funkat minst lika bra som podcast.

Mark och Luther sänds i Yle Fem söndagar kl. 19.00, repris lördagar kl. 15.25.

I år, närmare bestämt den 31 oktober, är det 500 år sedan Martin Luther (1483–1546), offentliggjorde sina 95 teser som blev startskottet för reformationen. Huruvida han verkligen spikade upp dem på kyrkoporten till slottskyrkan i Wittenberg, som historien förtäljer, är däremot inte säkert.

Har en man som levde för ett halvt millennium sedan någon relevans för dagens människor? Det har han förstås, för den som är intresserad av sin (kyrko)historia och av att förstå bakgrunden till den kultur och det samhälle vi lever i.

Att Lutherjubileet ska firas har i alla fall både Yle och SVT tyckt, och slagit ihop sina penningpåsar i en fyrdelad programserie. För att blåsa liv i ett ämne som vid första anblicken kanske inte ter sig som det mest spännande och entusiasmerande, har man valt Mark Levengood – känd som föredömligt otrög – som programledare.

Levengood får alltså ta sig an Luther och han gör det seriöst lätt kryddat med humor. Han reser både till Wittenburg, där professor Luther skrev sina teser, och till Wartburg där Luther översatte Nya Testamentet under en period då han i fruktan för sitt liv satt skyddad i stadens borg.

Men framför allt intervjuar Levengood en mängd bemärkta personer i både Finland och Sverige, och det är via dessa intervjuer som serien främst väver sin berättelse om Luther. Medverkar gör inte bara teologer som ärkebiskoparna Kari Mäkinen och Antje Jackelén, ärkebiskop emeritus KG Hammar och biskop Björn Vikström. Med finns också något överraskande politiker som president Tarja Halonen och Sveriges tidigare statsminister Ingvar Carlsson som båda har tankar om reformatorn. Från historikerfalangen medverkar ytterligare Dick Harrison och Henrik Meinander, och från författarsidan Ylva Eggehorn, som skrivit psalmer, och Göran Rosenberg, insatt i antisemitism.

Som visuell upplevelse är det här en anspråkslös serie, för att inte säga bildmässigt totalt okreativ. Intervjuerna verkar ofta vara gjorda i kyrkoutrymmen vilket förstås passar ämnet, och det är grått och mulet när Levengood vandrar runt på gatorna i Tyskland.

Å andra sidan lyckas de intervjuade, och de frågeställningar som serien tar upp, ge ämnet relevans och till och med göra det rätt intressant.

Även Sveriges Radio sänder för övrigt en programserie om Luther just. Luther – avtryck i tio kapitel kan höras på sverigesradio.se.

Malin Slotte TV-redaktör

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00