Mark Levengood har hundratals muminmuggar men han är inte en samlare

Med muminmuggen blir vardagen en fest. Mark Levengood är i första hand en muminmugganvändare, inte en samlare, säger han. Bild: Richard Nordgren

När muminmuggarna introducerades fick Mark Levengood habegär. I dag äger han ett hundratal muggar.

Mark Levengood blir ivrig när han erinrar sig hur han reagerade när han såg de första muminmuggarna.

– Muggarna var så otroligt fina så jag började köpa dem. Så småningom blev min man Jonas förtvivlad, han tyckte att vi hade för många muggar. Numera är Jonas systematisk och sorterar muggarna så att vi använder muggar enligt den aktuella säsongen.

Den första muminmugg Mark Levengood köpte var mörkblå och föreställde Muminpappan i färd med att skriva sina memoarer. Dessutom syntes det på muggen att han hade gömt hembränd sprit på stranden. Den muggen finns inte längre.

– Tyvärr gick den sönder. Det finns en gräns för hur många gånger man kan limma en mugg och till slut är den definitivt omöjlig att reparera, säger Mark Levengood och berättar att hans brorsdotter himlade med ögonen när hon fick höra detta.

Mark Levengood citerar sin mormor som brukade säga att man ska använda hushållets findesign till vardags för då blir också vardagen en fest.

– Min brorsdotter brukar nypa i skåpen och avslöja hur mycket vissa muggar är värda men då säger jag nej, muggarna är mina kaffekoppar och en vital del av vår vardag. Vi är mycket lyckliga över våra muggar.

En av favoriterna i köksskåpet är en ny mugg dekorerad med Mumindalens ordningsamma och pessimistiska karaktär.

– Muggen föreställer Filifjonkan som lyser av dyster upphetsning. Hon har städdag och tycker det är roligt.

En annan muggfavorit är den där Muminmamman målar väggen ute vid fyren dit muminfamiljen begett sig i Pappan och havet. Boken är en av de sista i Tove Janssons böcker om mumintrollen.

Vilken är din favorit bland figurerna i Mumindalen?

– Månne det inte är Mumintrollet. Honom återkommer jag ständigt till. Men Snusmumriken tycker jag mindre och mindre om.

– Snusmumriken drar iväg när det blir jobbigt och det blir inget av ett sådant beteende. Det är som att ha barn med pappor som inte bryr sig om sina ungar.

Ingen samlare

De som följer Mark Levengood och Jonas Gardell på Instagram har dels fått se flera av de muggar paret äger, dels kunnat läsa att Jonas Gardell kallar sin makes muggsamling för hans pensionsförsäkring. Ofta käbblas de lite. I ett inlägg nyligen retades Jonas Gardell med sin man för hans "1 miljard muggar" och citerade sedan Mark Levengoods invändning: "Amen, du förstår inte vad dessa kommer att vara värda en vacker dag".

Mark Levengood betonar flera gånger under den här intervjun att han i första hand är en person som använder muminmuggar och inte en samlare. Han köper inte alla muggar han vill ha.

– Fazermuggen kostar 8 000 euro. Det är den inte värd!

Däremot har det hänt att Mark Levengood fått kämpa extra mycket för att få en mugg han åtrått. En sådan skatt fanns länge enbart i Japan men när Levengood skulle vara programledare för ett evenemang arrangerat av Moomin Characters lyckades han förhandla sig fram till att arvodet för uppdraget var den hett eftertraktade muggen.

– Sedan bröt pandemin ut och evenemanget ställdes in men då hade jag redan fått min mugg. Det kändes som 1-0 till Mark Levengood!

Skultunas muminfigurer är den nya muminpassionen. Mässingsbruket lanserade i år åtta små och tunga muminfigurer i mässing och Mark Levengood slog till.

– Jag insåg att mitt liv inte kunde bli lyckligt utan dem. Det är roligt att arrangera en egen muminvärld runt krukväxterna.

Ålder: 57 år.

Familj: Gift med författaren och komikern Jonas Gardell. Paret har två barn.

Karriär: Programledare, konferencier och författare. Utbildad på Dramatiska Institutet i Stockholm. Har gett ut flera böcker, bland dem Rosor min kära, bara rosor (2012) och Solblekt av livet (2015).

Aktuell: Uppträder på Tove-festivalen som arrangeras på Svenska Teatern i Helsingfors lördagen den 18 september.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning