Mark Levengood är inte kusinen från landet

Äventyret fanns i Sverige. Men i hjärtat känner sig Mark Levengood som finlandssvensk. Bild: Leif Weckström

Mark Levengoods finska rötter är en källa till glädje och funderingar. – Jag har aldrig känt mig som kusinen från landet i Sverige. Månne det fattas någon gen hos mig? undrar Levengood.

Den unge Mark Levengood flyttade inte från Finland, han flyttade till Sverige. Året var 1985 och Levengood började studera vid Calle Flygares Teaterskola. Därefter fortsatte han studierna vid Dramatiska Institutet, träffade sitt livs kärlek Jonas Gardell, gjorde succé som programledare, tv-stjärna och författare och fick två barn.

Har han någonsin ångrat sig?

– Nå nej! I så fall skulle jag ångra mina två barn och det känns som en mycket konstig tanke, säger Mark Levengood per telefon från Stockholm.

– Sverige och mitt liv här blev ett enormt äventyr.

Med sig från uppväxten i Helsingfors hade Mark Levengood en trygghetskänsla som, säger han, gav honom en bra start i det nya landet. När en av barndomsvännerna nyligen gifte sig fann sig Mark Levengood plötsligt omringad av hela sitt ungdomsgäng och kunde ägna sig åt sentimentala anekdoter från barndomen och uppväxten.

Nu reflekterar Levengood gärna kring hur olika han bemötts i Finland och Sverige.

– Jag tog mig genom den finska skolan och nådde gymnasienivå utan att vara duktig eller bli sedd som duktig. I Sverige får jag hela tiden höra hur fantastisk jag är.

Det finska arvet liksom den nytta Levengood haft av det i Sverige, är temat för den föreläsningsturné Mark Levengood i höst gör i Finland.

Mark Levengood är född i USA och uppvuxen i Finland. Pappa är amerikan men efter skilsmässan flyttade modern hem till Finland med sina två söner. Levengood har dubbelt medborgarskap – finskt och amerikanskt. Trots att han trivs bra i Sverige och trots att han känner sig älskad och omhuldad vill han inte bli svensk medborgare.

– När de svenska myndigheterna insåg att jag faktiskt var bosatt i Sverige ringde de och frågade om jag ville ha svenskt medborgarskap. Då hade jag haft trippelmedborgarskap och det kändes som ett medborgarskap för mycket så jag tackade nej.

En källa till skönhet

Mark Levengood och Jonas Gardell är, tillsammans med Eva Dahlgren och Efva Attling, Sveriges kändaste homosexuella par. Levengood var ung då han upptäckte sin homosexuella läggning och hans första pojkvän hette Juha.

– På den tiden fanns inga barer eller andra platser där homosexuella kunde träffas. Attityden från det offentliga var skev men i vardagen kastade ingen skit på oss. Jag åkte aldrig på stryk och ingen av mina kompisar sade upp kontakten.

Livet som homosexuell var temat för Levengoods uppmärksammade sommarprat i Sveriges Radio i juni där han berättade att livet som bög varit "en källa till glädje, äventyr och ibland svindlande skönhet". Men programmet handlade också om den hemska kvällen i Mora då Levengood fick stryk för att "sådana som du inte ska kunna få barn", som gärningsmännen uttryckte det.

I sitt hjärtskärande sommarprat berättade Levengood om skammen och skulden han kände över att han hade blivit misshandlad, om rädslan för att delta i rättegången samt om mötet med den yngling som dömdes till det hårdaste straffet.

Några år efter detta kunde en stolt Mark Levengood delta i gaygalan och bevittna hur maken Jonas Gardell fick ta emot utmärkelsen Årets homo.

– Till vår enorma överraskning gjorde kronprinsessan Victoria entré på scenen för att dela ut priset. Vi höll på att svimma!

Finlandssvenska drag

På tal om attityder när det gäller relationen mellan Finland och Sverige 1985 kontra 2018 konstaterar Mark Levengood att allt har förändrats.

– Vi är inga lantliga kusiner längre.

– Allt det vi skämdes över då använder vi oss av i dag. När Vasas Flora och Fauna försökte sjunga på rikssvenska blev det platt fall. Sedan övergick de till dialekt och det blev succé och utsålda konserter i Sverige.

Brukar du proppa finlandssvensk kultur i dina barn?

– Nja, de har varit så mycket på Åland så de har fått den ändå. Mina barn pratar finlandssvenska med mig och anser att jag har vissa, typiskt finlandssvenska drag.

Som vad då?

– Som att jag är ganska accepterande av mig och gärna använder uttrycket "Sånt händer".

Ålder: 54 år.

Familj: Gift med Jonas Gardell. Två barn.

Karriär: Programledare, författare och föreläsare. Unicefambassadör sedan 2008. Har sex gånger varit värd för programmet Sommar i P1 i Sveriges Radio.

Aktuell: Turnerar i höst i Finland med en föreläsningsturné enkom avsedd för den finlandssvenska publiken. Turnén når Savoyteatern i Helsingfors 15 november men ges också i Kristinestad (2.11), Jakobstad (3.11), Vasa (4.11), Borgå (14.11), Åbo (16.11) och Ekenäs (17.11).

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning