Marja Sakari tar över Ateneum

Marja Sakari blir ny chef för Finlands mest kända konstmuseum. Bild: FNG/Pirje Mykkänen

Marja Sakari efterträder Susanna Pettersson på posten som ny chef för konstmuseet Ateneum.

Marja Sakari kommer till Ateneum från Kiasma där hon arbetat som intendent i flera år. Enligt Risto Ruohonen, som är generaldirektör för Finska Nationalgalleriet, har Marja Sakari i sin konsthistoriska forskning visat prov på kunnande och besitter dessutom erfarenhet av musei- och utställningsverksamhet.

Under årens lopp har Sakari byggt upp ett starkt nätverk både internationellt och nationellt.

Marja Sakari, som är filosofie doktor, tackar för förtroendet och säger att hon kommer att fortsätta på den linje som hennes företrädare, Susanna Pettersson, stakade upp.

Susanna Pettersson lämnade Ateneum i somras. Hon är numera chef för Nationalmuseum i Stockholm.

Marja Sakari tillträder det nya jobbet 3 december 2018.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54