Marja Sakari tar över Ateneum

Marja Sakari blir ny chef för Finlands mest kända konstmuseum. Bild: FNG/Pirje Mykkänen

Marja Sakari efterträder Susanna Pettersson på posten som ny chef för konstmuseet Ateneum.

Marja Sakari kommer till Ateneum från Kiasma där hon arbetat som intendent i flera år. Enligt Risto Ruohonen, som är generaldirektör för Finska Nationalgalleriet, har Marja Sakari i sin konsthistoriska forskning visat prov på kunnande och besitter dessutom erfarenhet av musei- och utställningsverksamhet.

Under årens lopp har Sakari byggt upp ett starkt nätverk både internationellt och nationellt.

Marja Sakari, som är filosofie doktor, tackar för förtroendet och säger att hon kommer att fortsätta på den linje som hennes företrädare, Susanna Pettersson, stakade upp.

Susanna Pettersson lämnade Ateneum i somras. Hon är numera chef för Nationalmuseum i Stockholm.

Marja Sakari tillträder det nya jobbet 3 december 2018.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning