Marinskijteaterns orkester spelade i Palmyra

Bild: Vasily Maximov

Den kända Marinskijteaterns orkester från S:t Petersburg uppträdde i ruinerna av amfiteatern i Palmyra i Syrien på torsdagen.

Syriens armé tog över staden från extremistorganisationen IS uppbackad av ryska lufträder för en månad sedan.

Den ryska stjärndirigenten Valerij Gergijev ledde konserten i Palmyra. Även cellisten Sergej Roldugin uppträdde. På senare tid har Roldugin blivit känd för annat än sina musikaliska förtjänster efter att hans namn figurerar i de läckta Panamadokumenten. Rodulgin har en nära koppling till Rysslands president Vladimir Putin och han misstänks för att ha grundat flera bolag för skattesmitning.

Gergijev är känd i Finland eftersom han har arbetat som konstnärlig ledare för musikfestivalen i S:t Michel i närmare 25 år. År 2014 vägrade Karita Mattila uppträda under hans ledning eftersom Gergijev då hade skrivit under en adress som stödde Putins ställningstaganden om Ukraina och Krim.

Putin skickade en videohälsning från Sotji till konserten.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning