Marinen får nya örlogsfartyg för 1,3 miljarder

Så här ser de nya korvetterna ut. Bild: Försvarsministeriet

Regeringen klubbade på torsdagen igenom ett beslut om att köpa fyra nya örlogsfartyg. Det är Rauma Marine Constructions (RMC) som bygger fartygen, svenska Saab levererar stridssystemet.Totalkostnaden för projektet är 1,3 miljarder euro.

De fyra så kallade korvetterna i Pohjanmaa-klassen ersätter sju av marinens nuvarande fartyg som tas ur drift. Korvetterna ska byggas vid Rauma Marine Constructions i Raumo och ska börja användas från och med 2025. Fartygen ska uppnå sin fulla operativa beredskap 2028.

Korvetterna har förmåga till avvärjning av ytfartyg och ubåtar, luftvärnsuppgifter samt ledning av sjöoperationer. Marinens nya fartyg är en viktig del av Finlands försvarssystem och de utgör stommen i det marina försvaret ända fram till slutet av 2050-talet.

Stridsutrustningen för fartygen ska levereras av svenska Saab. Delsystemleverantörer och underleverantörer för fartygen är finländska och utländska företag.

Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) meddelade på torsdagens presskonferens att avtalen undertecknas i Åbo nästa vecka.

– Regeringsprogrammet förutsätter att avtalen ska ros i hamn redan under början av regeringsperioden. Som försvarsminister är jag väldigt nöjd, säger Antti Kaikkonen.

Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) meddelade på torsdagens presskonferens att avtalen skrivs under i Åbo nästa vecka. Foto: Martti Kainulainen/Lehtikuva Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Totalkostnaderna för projektet är 1,3 miljarder euro, ursprungligen uppskattades prislappen bli 1,2 miljarder euro. Affären är en av statens absolut största köp någonsin.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning