Marin: "Vi har återställt förtroendet"

Världens yngsta statsminister Sanna Marin var de utländska mediernas gunstling på tisdagen. Bild: Niklas Tallqvist

De utländska medierna följde noggrant med när världens yngsta statsminister Sanna Marin (SDP) höll sin regerings första presskonferens på tisdagen.

– Jag är glad över den uppmärksamhet som vår nya regering har fått internationellt, sade statsminister Sanna Marin på Statsrådsborgen.

Enligt Marin har det grusade förtroendet nu återställts mellan Centern och Socialdemokraterna och arbetet med att verkställa den förra regeringens program kan fortsätta. På torsdag deltar Marin redan i sitt första möte i Europeiska rådet i Bryssel.

– Efter måndagens diskussion är jag övertygad om att vi lyckas bygga upp och även förstärka förtroendet mellan regeringspartierna, sade Marin.

Hon betonade vikten av att stärka Finlands konkurrenskraft, motarbeta klimatförändringen och höja sysselsättningsgraden till 75 procent. Marin upprepade den förra regeringens löfte att skapa 30 000 nya jobb före nästa sommar och hon ser inte någon anledning att revidera statsbudgeten.

– Jag vet att vi har stora och svåra frågor framför oss. Läget på arbetsmarknaden och för den globala ekonomin är instabilt. I dessa tider är vår uppgift som regering att skapa trygghet i samhället. Finland blir inte klart på fyra år, men landet kan bli bättre och det ska vi tillsammans jobba för, sade Marin.

Ingen svenska

Hon alternerade mellan finska och engelska under presskonferensen medan svenskan fick stryka på foten. Marin har i tidigare kandidattest uppgett att hon är beredd att spola den obligatoriska skolsvenskan, men enligt uppgift från Finlands Svenska Socialdemokrater har hon nu reviderat sin ståndpunkt.

Jämställdhetsminister Thomas Blomqvist (SFP) bedyrade att arbetet med att uppdatera nationalspråksstrategin är i görningen. Blomqvist och Centerns ordförande Katri Kulmuni var de enda ministrar som på tisdagen underströk vikten av att stödja företagarnas situation.

– Skattetrycket för företagen får inte öka och näringslivets verksamhetsförutsättningar måste stödjas, krävde finansminister Kulmuni.

Flera journalister efterlyste såväl statsminister Marins som Centerns ståndpunkter om de finländska IS-barnen i lägret al-Hol i Syrien, men de fick alla nöja sig med svaret att regeringen inte har fattat ett beslut i frågan och att utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) bereder ärendet.

Klimatneutrala mål

De grönas ordförande, inrikesminister Maria Ohisalo lovade att Finland ska bli ett koldioxidneutralt samhälle och betonade vikten av att främja ekologisk hållbarhet.

– Stämningen inom den här kvintetten är god och samarbetet fungerar bra, sade Ohisalo.

Enligt Vänsterförbundets ordförande, undervisningsminister Li Andersson delar de fem partierna samma syn på bildningens betydelse.

– Vi ser resultatet av den förra regeringens arbete redan nu. Undervisningsgrupperna minskar, vi satsar mer på utbildningen, vi höjer pensionerna och utkomststödet och vi jobbar för att lösa krisen inom äldreomsorgen, sade Andersson.

De utländska journalisterna var inte så intresserade av vare sig regeringsprogrammets innehåll eller ministrarnas politiska utfästelser. De ville bland annat veta om statsminister Marins aktiva profilering i sociala medier och exponering av sitt privatliv kommer att fortsätta också efter att hon nu har axlat en ny roll.

– Jag kommer att vara lika aktiv på Instagram som tidigare, men visst måste jag akta mig för att skriva sådant som kan tolkas som regeringens uttalade vilja, sade Marin.

Undervisningsminister Li Andersson skarvade i hennes svar.

– Bakom våra ämbeten och titlar är vi alla helt vanliga människor, sade Andersson.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning