Marin: Tysklands inrikespolitik påverkar inte landets förmåga att leda EU

Statsminister Sanna Marin träffade Tysklands förbundskansler Angela Merkel på onsdagen. Foto: Odd Andersen/Lehtikuva Bild: Michael Kappeler

Sanna Marin (SDP) träffade på onsdagen Tysklands förbundskansler Angela Merkel för första gången som statsminister. Mötet förlöpte i vänskaplig anda.

Statsminister Sanna Marin (SDP) och Tysklands förbundskansler Angela Merkel träffades i Berlin. Enligt förhandsuppgifter skulle statsledarna diskutera EU:s kommande budget och Tysklands kommande EU-ordförandeskap.

Man spekulerade också om att diskussionen kunde handla om den tyska inrikespolitiken. Annegret Kramp-Karrenbauer som utsetts till Merkels efterträdare meddelade nyligen att hon inte kommer att ställa sig till förfogande som förbundskansler. Kramp-Karrenbauer har också sagt att hon kommer att avgå som ordförande för det kristdemokratiska partiet CDU.

Ambitiösare klimatmål

Statsminister Sanna Marin träffade Tysklands förbundskansler Angela Merkel i ett regnigt Berlin på onsdagen. Foto: Odd Andersen/Lehtikuva Bild: Odd Andersen/Lehtikuva

Statsminister Marin och förbundskansler Merkel skakade hand framför Merkels tjänstebostad i ett regnigt Berlin. Därefter försvann paret in för en diskussion på tumanhand.

Till presskonferensen efter mötet anländer två lugna politiker som tackade varandra för givande diskussioner. Marin säger att Tyskland är Finlands viktigaste handelspartner och att länderna på många sätt ligger nära varandra. Inte minst när det gäller stärkandet av den Europeiska unionen.

– Vi har diskuterat Unionens kommande budgetram, som vi ska behandla med de andra medlemsländernas ledare under Europeiska rådets möte i morgon, säger Marin.

Marin konstaterar att det för Finlands del är viktigt att lyfta klimatåtgärderna som en del av budgethelheten. Hon nämner lantbruksstöden som en central del.

– För oss är det viktigt att budgetramen stöder EU:s medlemsländer i unionens ambitiösa klimatpolitik. En del av den helheten är landsbygdens utveckling så att vi kan minska utsläppen enligt det mål vi måste uppnå.

Enligt Marin vill Finland stöda en moderat budgetnivå och att unionens klimatmål skärps.

På frågan om vad Marin tänker om Tysklands kommande EU-ordförandeskap i ljuset av landets nuvarande inrikespolitik svarar Marin diplomatiskt:

– Tyskland är en oerhört erfaren och lösningsinriktad europeisk aktör. Jag är inte oroad över att den inrikespolitiska situationen påverkar landets förmåga att sköta ordförandeskapet i Europeiska unionen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning