Marin till Yle: "Storleken på återhämtningspaketet måste minska"

– Storleken på återhämtningspaketet måste minska, säger statsminister Sanna Marin till Yle. Bild: John Thys/Lehtikuva

Rättstatsprincipen och en minskning av återhämtningspaketets storlek är viktiga faktorer när Finland förhandlar om EU:s återhämtningspaket.

I en kommentar till Yle vid 18-tiden på söndagskvällen gav statsminister Sanna Marin (SDP) sin egen syn på EU-förhandlingarna och menade att en lösning kan hittas.

–  Men det kräver att de olika parterna kommer varandra till mötes, sade Marin.

Den största frågan i förhandlingarna gäller återhämtningspaketets storlek och förhållandet mellan andelen pengar som ges som bidrag och som lån. För tillfället föreslås återhämtningspaketets totala summa vara 750 miljarder euro.

På lördagen lade Europeiska rådets ordförande, Charles Michel, fram ett nytt förslag om att minska stödbeloppet i form av bidrag från 500 miljarder euro till 450 miljarder euro och öka andelen lån från 250 miljarder euro till 300 miljarder euro.

Den så kallade "frugala fyran", det vill säga Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike, har krävt en minskning av bidragsandelen. Finland har också följt samma linje.

–  Det är helt klart att storleken på återhämtningspaketet måste minska. Finlands huvudmål är att göra bidragsandelen mera återhållsam, sade Marin.

Enligt Marin är också rättstatsprincipen viktig för att Finland ska kunna gå med på förslaget.

Rättstatsprincipen går ut på möjligheten att kunna stoppa utbetalningar av EU-stöd till länder som inte lever upp till rättsstatens principer.

Förhandlingarna kan enligt Marin pågå ända till måndag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning