Marin till Yle: Regeringen bereder sig på att ta i bruk flera paragrafer i beredskapslagen

Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Regeringen kommer att aktivera flera paragrafer i beredskapslagen, säger Sanna Marin, som var gäst i Yles A-studio under tisdagskvällen.

Enligt statsminister Sanna Marin (SDP) bereder regeringen för tillfället de förordningar som krävs för att ta i bruk flera av beredskapslagens paragrafer. För att paragraferna ska kunna aktiveras måste förordningarna godkännas av riksdagen.

– Vi kommer att ta i bruk flera paragrafer i beredskapslagen eftersom vi anser att det behövs och är nödvändigt, och förordningarna som krävs för det bereds för tillfället, sade Marin i Yles A-studio på tisdagskvällen.

Enligt Marin kommer regeringen att behandla ärendet på onsdagen, och efter det kommer förordningarna att ges till riksdagen inom kort.

Enligt Marin har förberedelserna för att aktivera beredskapslagen pågått redan en längre tid. Åtminstone paragraferna 106 och 107 är aktuella, liksom paragrafer som berör social- och hälsovården.

Paragraf 106 ger Statsrådets kansli uppgiften att samordna myndighetskommunikationen medan paragraf 107 ger statsrådet befogenhet att avgöra meningsskiljaktigheter mellan olika förvaltningsområden.

Marin tog inte direkt ställning till hur hälsovårdspersonalen kan komma att påverkas av paragraferna, utan hänvisade till behovet av att koordinera kommunikationen.

– I övrigt måste man bedöma hur man kan trygga att inte vården riskeras, och att alla kan få vård och hjälp och att liv och hälsa kan tryggas utan att sjukvården överbelastas, sade Marin.

Marin kommenterade också tvisten kring regionförvaltningsverkets tolkning om privata motionsanläggningar, och sade att det finns anledning att komplettera lagstiftningen så att en fullständig stängning blir möjlig så fort som möjligt.

Marin vädjade om att man inte nu ska besöka gym, även om de håller öppet.

– Nu är det viktigt att vi undviker alla kontakter som inte är alldeles nödvändiga, sade Marin.

Regeringen fick under måndagen mothugg av rättslärda efter att statsministern meddelat att paragraferna 106 och 107 kommer att aktiveras till viss del, men att det inte i det skedet behövdes någon förordning om saken. Statsministern backade senare under måndagen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning