Marin: Regeringen har enats om uppdateringen av hybridstrategin

Statsminister Sanna Marin (SDP) bekräftar att regeringen har kommit överens om en ny hybridstrategi i hanteringen av coronaepidemin. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Målet är att öppna samhället och avveckla restriktionerna.

Statsminister Sanna Marin (SDP) bekräftade på måndagseftermiddagen att regeringen har kommit överens om en ny hybridstrategi i hanteringen av coronaepidemin.

– Vårt mål är att öppna samhället så fort som möjligt så att det sociala och ekonomiska livet inte behöver begränsas alltför mycket, säger Marin.

Den uppdaterade hybridstrategin tar fasta på en vaccinationstäckning där minst 80 procent av befolkningen har fått bägge vaccindoser. Efter att det målet har uppnåtts kan avvecklingen av restriktionerna köra i gång på allvar.

– Vi siktar på att successivt avveckla restriktionerna under hösten, säger Marin.

Statsministern använde inget munskydd då hon träffade presskåren på Ständerhusets trappor.

– Vi befinner oss utomhus och upprätthåller tillräckligt långa avstånd. Då kan vi frångå munsskydden.

Marin understryker att regeringens beslut om den nya hybridstrategin var enhälligt.

– Vi gjorde några mindre preciseringar i det utkast som behandlades. Preciseringarna byggde på rekommendationer som Institutet för hälsa och välfärd har utfärdat.

Den nya hybridstrategin presenteras i detalj på en presskonferens som ordnas klockan 19 på måndagskvällen. Enligt Marin utlovas bland annat nya regler för smittspårningen.

– Det kan bli aktuellt med nya restriktioner senare om vi drabbas av en ny variant av coronaviruset som är immun mot coronavaccinerna. Situationen lever hela tiden, säger Marin.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning