Marin på Twitter: SDP vill åtgärda nedskärningarna i kulturen

Statsminister Sanna Marin meddelade på torsdagsmorgonen att Socialdemokraterna vill hitta en ny lösning som kompenserar för de minskade Veikkauspengarna. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Statsminister Sanna Marin vill se en lösning på de nedskärningar som de minskade Veikkausintäkterna orsakar.

Statsminister Sanna Marin (SDP) aviserar en lösning på de nedskärningar som bland annat kulturen drabbats av på grund av de minskade intäkterna från spelbolaget Veikkaus.

"Jag säger det rakt ut. SDP vill att nedskärningarna för kulturen dras tillbaka. Vi måste också hitta en lösning på de övriga organisationernas och förmånstagarnas situation", skrev Marin på Twitter på torsdagsmorgonen.

Undervisnings- och kulturministeriet meddelade i tisdags hur nedskärningarna på 43 miljoner euro ska fördelas nästa år.

Konsten och kulturen får drygt 18 miljoner euro mindre jämfört med i år, medan ungdomsarbetet får nästan 5 miljoner euro mindre.

Pengarna till motion och idrott minskar med nästan 12 miljoner euro, medan stödet till vetenskap och forskning minskar med drygt 8 miljoner euro.

Kultur- och politikerförening kritisk

På torsdagsmorgonen skickade föreningen Arkadia, som samlar konstnärer och riksdagsledamöter, ut ett ställningstagande som kritiserar nedskärningarna.

Föreningen pekar på hur nedskärningarna drabbar skapande verksamhet och i förlängningen också befolkningens välbefinnande och hela ekonomin.

Föreningen menar att övriga Norden har en större förståelse för kulturens och konstens betydelse också som exportvara.

Läs också: Operachefen om den dystra dagen i kulturens historia

HBL:s kulturchef Fredrik Sonck: Osthyveln är en ynnest kulturen bara kan drömma om

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning