Marin: Nuvarande restaurangstängningen fortsätter knappast

Statsminister Sanna Marin säger att coronaepidemin kommer att påverka restaurangernas verksamhetsmöjligheter ännu ett gott tag. Arkivbild. Bild: Mikael Sjövall/SPT

Även om regeringen inte har planer på att förlänga den pågående restaurangstängningen, kommer coronaläget ännu ett gott tag enligt statsminister Sanna Marin att påverka restaurangernas verksamhetsmöjligheter.

Statsminister Sanna Marin (SDP) säger att den pågående restaurangstängningen enligt nuvarande plan kommer sluta den 18 april, alltså nästa söndag.

Marin kommenterade restaurangstängningen då hon anlände till Ständerhuset för att förhandla om Finlands exitplan ut ur coronaepidemin på torsdagsförmiddagen.

Restaurangstängningen, som ursprungligen skulle vara tre veckor lång, har redan en gång förlängts med ytterligare tre veckor. Nu ser den ändå ut att upphöra, men Marin betonar att restaurangerna inte kommer att kunna bedriva sin verksamhet som normalt ännu på ett gott tag.

För tillfället behandlar riksdagen det lagförslag som ska fastställa vilka begränsningar och regler restaurangerna bör följa då de får öppna igen. Marin betonar att det handlar om striktare regler än de som var i kraft innan restaurangstängningen blev aktuell.

– Efter stängningen är vi inte på väg att återgå till det normala beträffande restaurangerna, utan det blir ytterst strikta begränsningar för öppettiderna, utskänkningstiderna och det tillåtna antalet kunder, säger Marin.

Enligt regeringens förslag skulle det vara möjligt att tvinga restauranger att avsluta sin alkoholförsäljning klockan 17 och stänga klockan 18 om coronaläget så kräver. I barer skulle det vara möjligt att begränsa kundantalet till upp till hälften av det normala, och på matställen till 75 procent av det normala.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning