Marin: Nu gäller det att fokusera på de stora frågorna och inte haka upp sig på detaljer

Statsminister Sanna Marin (SDP) säger att hennes kompromissförslag till budgetram borde vara acceptabel för alla regeringspartier. Arkivbild. Bild: Mikael Sjövall/SPT

Centerpartiet har svårt att svälja en del detaljer i statsminister Sanna Marins (SDP) förslag till ny budgetram.

Jag hoppas man tar mitt kompromissförslag på allvar, säger statsminister Sanna Marin (SDP) vid 9-tiden på morgonen då hon kommer till Ständerhuset för att fortsätta halvtidsöverläggningarna och diskussionerna om budgetramarna.

Marin säger att hon inte uppfattar att partierna befinner sig speciellt långt från en samsyn, även om olika åsikter finns i detaljfrågor.

– Jag hoppas vi kan komma vidare med de frågor som ännu är öppna. Nycklarna till lösningar finns i kompromissförslaget, om man bara accepterar dem.

De åsiktsskillnader som i offentligheten sagts råda mellan regeringspartierna är till syvende och sist inte så stora, säger Marin.

– Det här är inte en enpartishow. Jag har gjort ett kompromissförslag som på olika punkter kan vara problematiska för olika partier, men som ändå förhoppningsvis alla kan acceptera. Det gäller att se den stora bilden.

Till de stora stötestenarna i de pågående förhandlingarna hör frågan om hur man ska få upp sysselsättningen. Marins kompromissförslag innehåller åtgärder som enligt henne ska höja antalet sysselsatta med 80 000. Marinhar tidigare sagt att hon också är beredd att höja regeringens mål till 100 000 sysselsatta.

Men även om en samsyn råder om målet, har de åtgärder Marin föreslår visat sig vara svåra för regeringskumpanen Centerpartiet att svälja. Partiet vill se hårdare åtgärder, såsom lokala avtal på arbetsmarknaden och en gradering av den inkomstrelaterade dagpenningen.

Marin säger inför dagens fortsatta diskussioner att hon söker efter en lösning för de följande två åren som förbättrar sysselsättningsläget, ökar tillväxten och hämtar investeringar till landet.

– Alla borde nu koncentrera sig på de stora frågorna och inte haka upp sig på detaljer, säger hon.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning