Regeringen och oppositionen samlade – lagen om smittsamma sjukdomar ska revideras

Statsminister Sanna Marin (SDP) uttalade sig på väg in till Ständerhuset i Helsingfors. Arkivbild. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Regeringen vill ge kommunerna nya befogenheter för att kunna bromsa epidemin effektivare.

Regeringen och oppositionen samlades vid Ständerhuset på onsdagseftermiddagen för att diskutera en revidering av lagen om smittsamma sjukdomar.

– Det är fråga om en stor helhet. Målet med de parlamentariska överläggningarna är att öppna upp det hela för partierna, säger statsminister Sanna Marin (SDP).

Regeringen har tidigare uppdaterat smittskyddslagen för att kunna införa restriktioner som berört till exempel restaurangernas öppettider och rörelsefriheten. Nu väntas en grundligare uppdatering av lagen för att bana väg för nya restriktioner under pandemins andra våg.

– Vi vill till exempel ge kommunerna större befogenheter att ingripa om epidemin förvärras i enskilda regioner, säger Marin.

Vilken typ av befogenheter handlar det om?

– Det handlar till exempel om möjligheten att stänga lokaler och begränsa folksamlingar eller införa distansjobb.

Marin vill även förtydliga arbetsfördelningen mellan de regionala myndigheterna och Social- och hälsovårdsministeriet.

Enligt Yles förhandsuppgifter ska regeringen också ta ställning till möjligheten att förplikta enskilda kommuner att vårda patienter från andra kommuner.

– Vi måste förtydliga vilka åtgärder och verktyg som kommunerna och sjukvårdsdistrikten kan använda sig av för att stävja epidemin, säger Marin.

Misstroende överskuggar överläggningarna

Dagens överläggningar föregicks av riksdagens misstroendeomröstning mot familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) och hennes hantering av rekommendationen att bära munskydd. Kiuru fick riksdagens förtroende med rösterna 106 mot 79.

– Trots att oppositionen använder sig av alla de maktmedel som står till buds måste man kunna samlas vid samma bord och diskutera. Alla partier vill säkert göra sitt bästa för att bromsa spridningen av coronaviruset, säger Marin.

Enligt henne har regeringen hela tiden agerat utifrån den bästa vetenskapliga bevisföringen.

–  I våras ansåg experterna att munskydden inte var till nytta. Därefter har de ändrat åsikt. Jag anser att regeringen har agerat konsekvent.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo underströk att misstroendet är allvarligt.

– Förtroendet mellan oppositionen och regeringen är inte på allra högsta nivå just nu. Vi ska å andra sidan inte döma förslaget på förhand. Det är viktigt att lagen om smittsamma sjukdomar förnyas, men så att näringsfriheten inte hotas, säger Orpo.

Smittskyddslagen ett lapptäcke

Centerns ordförande Annika Saarikko försökte gjuta olja på vågorna.

– Det är inte regeringens eller oppositionens coronavirus. Det här är en gemensam fråga för oss alla.

Propositionen om smittskyddslagen ska behandlas i normal ordning av riksdagen senare i höst. Flera rättslärda experter har kritiserat regeringens sätt att upprepade gånger revidera lagen under coronakrisen.

– Problemet med den nuvarande lagen om smittsamma sjukdomar är att där finns paragrafer som är avsedda att vara bestående, men också bestämmelser som är tillfälliga och skräddarsydda för coronapandemin, säger Tuomas Ojanen, professor i statsförfattningsrätt vid Helsingfors universitet.

Riksdagens grundlagsutskott behandlade frågan av samma anledning på onsdagsmorgonen.

– Det finns säkert skäl att revidera smittskyddslagen helt och hållet, men det är något som riksdagen får ta itu med efter coronakrisen när läget inte längre är akut, säger Ojanen.

På en punkt var regeringen och oppositionen ense. Såväl justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) som riksdagsgruppens ordförande Kai Mykkänen (Saml) underströk att medborgarnas grundläggande rättigheter inte får äventyras på grund av en revidering av lagen om smittsamma sjukdomar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning