Marin: Beredskapslagen kan inaktiveras redan i slutet av juni

Statsminister Sanna Marin (SDP) utesluter inte att beredskapslagen inaktiveras tidigare än planerat. Marin kommenterade frågan i Yles radiosändning på söndagen. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Statsminister Sanna Marin (SDP) anser att beredskapslagens befogenheter kan hävas redan i slutet av juni. Marin kommenterade frågan i Yles direktsändning på söndagen.

Regeringens nuvarande beslut innebär att beredskapslagens bestämmelser är i kraft till och med den sista juni.

– Undantagsförhållandena och beredskapslagens paragrafer är i kraft endast av nödvändiga skäl. Om experterna kommer till en annan slutsats redan i morgon så skulle regeringen inaktivera beredskapslagen innan utgången av juni, sade Sanna Marin i Radio Suomis sändning på söndagen.

Statsrådet sammanträder på måndag för att förhandla om en eventuell förlängd aktivering av beredskapslagen under coronakrisen. Regeringen ska bland annat bekanta sig med en epidemiologisk översikt och en juridisk bedömning av läget.

Syftet med den aktiverade beredskapslagen har varit att trygga tillgången på tillräcklig social- och hälsovård i krissituationer.

Statsrådet fattar också beslut om restriktionerna av folksamlingar från och med augusti och de bestämmelser som berör besök till äldreboenden.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning