Cannabis blir lagligt i New York

Privat bruk av marijuana är på väg att legaliseras i delstaten New York. Bild: Richard Vogel/TT-AP

New York blir den 15:e delstaten i USA att legalisera cannabis för privat bruk. Verksamheten uppskattas ge delstaten motsvarande 350 miljoner dollar i skatteintäkter årligen.

Det demokratledda styret i delstatshuvudstaden Albany sade ja till förslaget med rejäl majoritet och guvernör Andrew Cuomo har meddelat att han tänker skriva under lagen inom kort.

– Genom ett lagligt system säkrar vi att substansen är säker, från frö till försäljning, säger delstatssenator Liz Krueger, som drivit på för lagstiftningen, enligt tidningen USA Today.

Får ha sex plantor

I praktiken innebär de nya reglerna att personer över 21 år får köpa, inneha och transportera vissa mängder av marijuana lagligt, att cannabis får säljas på klubbliknande lounger samt att privatpersoner får odla upp till sex plantor för eget bruk, skriver The New York Times.

Ett cannabismyndighet ska nu skapas och ett regelverk för produktion, distribution och försäljning ska tas fram. Det beräknas vara på plats om ett år.

Genom lagen hoppas delstatspolitikerna också åtgärda ett annat problem, nämligen att cannabisrelaterade polisingrepp slår orimligt hårt mot minoritetsgrupper. Hela 94 procent av de gripandena som gjordes i staden New York i fjol var gentemot svarta eller spansktalande, så kallade hispanics, visar en studie från stadens polis som public servicekanalen NPR återger.

I ett uttalande säger guvernör Cuomo att han hoppas att lagen ger "marginaliserade grupper rättvisa".

Pengar till skolor

Cannabis är narkotikaklassat och olagligt på federal nivå i USA. De nya reglerna har mötts av protester från bland annat delstatens läkarsamfund och Hem- och skolaliknande grupper.

När cannabissystemet är på plats beräknas det generera 350 miljoner dollar årligen i skatteintäkter för delstaten. 40 procent av dessa ska gå till skolor, 40 procent till en fond för social rättvisa och 20 procent till behandling och utbildning om drogmissbruk, enligt medier.

Marijuana utvinns ur den indiska hampaväxten Cannabis sativa indica. Växten innehåller över 400 kemiska substanser, varav cirka 80 är så kallade cannabinoider. Många av dessa har hallucinogena effekter.

Vid rökning av cannabis känner sig människor ofta avslappnade, nöjda och berusade. På sikt kan dock olika skadeverkningar uppstå, som ångest, depressioner, initiativlöshet, oro och sömnlöshet.

I majoriteten av världens länder – bland dem Finland – är cannabis fortfarande förbjudet.

Odling och användning av cannabis är olagligt på federal nivå i USA men flera delstater har egna regler där de godkänt marijuana för medicinskt och/eller privat bruk.

Källa: NE, Gallup och Vita husets Office of National Drug Control Policy (TT)

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning