Mariehamn får ta emot passagerare igen – då kör Viking Line och Tallink Silja in i Mariehamns hamn igen

Nästa vecka börjar både Viking Line och Tallink Silja transportera passagerare till Mariehamn igen. Bild: SPT/Adobe Stock Photo

Nästa vecka börjar rederierna Viking Line och Tallink Silja transportera passagerare till Mariehamn igen.

I torsdags fick Mariehamns hamn tillbaka sin rätt att ta emot passagerartrafik. I Mariehamn tas beslutet emot med glädje och hos rederierna är förberedelserna i full gång.

Viking Lines fartyg Rosella kör nu tisdagar, onsdagar och torsdagar. Från och med tisdag kan passagerare nu åter åka med Rosella till Mariehamn. Fartygen Amorella och Grace kommer att börja anlöpa Mariehamn på fredag 29 maj.

Tallink Silja börjar ta i land i Mariehamn igen på torsdag, 28 maj.

– Gränsbevakningen har gett grönt ljus, men vi vill nu dels ge hamnen lite tid att förbereda sig, dels också själva förbereda oss, säger Tallink Siljas informatör Marika Nöjd.

På grund av coronaepidemin har Mariehamns hamn varit stängd för passagerartrafik och färjorna har i stället anlöpt till Långnäs. Detta har lett till många permitteringar och oro vid Mariehamns hamn.

– Det här är vår kärnverksamhet så självklart är vi väldigt glada att få ta emot passagerare igen, säger Alef Jansson, vd för Mariehamns hamn.

Skärgårdskryssningar blir möjliga igen

Att Mariehamns hamn nu kan ta emot passagerartrafik innebär att skärgårdskryssningar åter blir möjliga.

– Då vi endast anlöpt Långnäs har det inte varit möjligt att åka på de kryssningar där man startar med en båt från Åbo, byter till en annan i Mariehamn och sedan är tillbaka i Åbo igen samma dag, säger Viking Lines vd Jan Hanses.

Om det kommer att finnas ett intresse för kryssningarna i sommar vågar Hanses inte spekulera. Inte heller på Tallink Silja vågar man slänga ut gissningar för om folk vill åka på kryssningar i epidemitider.

Epidemiläget syns på fartygen som kör mellan Åbo och Stockholm genom att det mesta nu är stängt, säger Nöjd. Om passagerarantalet ökar, kommer också fler ställen att öppnas ombord.

– I nuläget är en restaurang öppen och från den kan man köpa med sig mat eller äta maten där. Vi funderar på att öppna ytterligare en restaurang nu, men allt beror på hur många passagerare vi har ombord framöver, säger Nöjd.

Alla butiker är stängda, men det är ändå möjligt att handla.

– Om man vill köpa något meddelar man besättningen ombord så öppnas butiken, men den är inte öppen hela tiden som i vanliga fall.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning