Maria Ylipää får stort kulturpris

I prismotiveringen beskrivs Maria Ylipääs framföranden som nyanserade, starka, sköra och högklassiga. Bild: Cata Portin

Skådespelaren och sångerskan Maria Ylipää får Alfred Kordelins kulturpris på 30 000 euro.

Ylipää är känd inte minst för sina musikalroller i Finland och Sverige, bland annat i Kristina från Duvemåla och Chess på Svenska teatern samt i Wicked på Helsingfors stadsteater. Ylipää har också gjort flera roller på film, senast i filmatiseringen av Sofi Oksanens Baby Jane.

I prismotiveringen noteras att Ylipää som en av få finskspråkiga har engagerats i huvudroller i finlandssvenska och rikssvenska storproduktioner. Hennes framföranden beskrivs som genomgående nyanserade, starka, sköra och högklassiga. I och med priset landar hon i samma sällskap som bland andra Jean Sibelius som mottog det första priset för 99 år sedan.

Alfred Kordelins stiftelse belönade på onsdagen också ordkonstnären Pasi Heikura för hans studier i finska språket i radioprogrammet Aristoteleen kantapää, danskonstnären och koreografen Ismo-Pekka Heikinheimo samt professorn i skogsvetenskaper Harri Vasander för hans långvariga arbete med forskningen kring myrar.

Samtliga priser är 30 000 euro.

Läs också:

Årets Jesus heter Maria (11.4.2017)

Maria Ylipää återvänder till musikalvärlden – som Florence i Chess (2.11.2017)

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning