Maria Ylipää får stort kulturpris

I prismotiveringen beskrivs Maria Ylipääs framföranden som nyanserade, starka, sköra och högklassiga. Bild: Cata Portin

Skådespelaren och sångerskan Maria Ylipää får Alfred Kordelins kulturpris på 30 000 euro.

Ylipää är känd inte minst för sina musikalroller i Finland och Sverige, bland annat i Kristina från Duvemåla och Chess på Svenska teatern samt i Wicked på Helsingfors stadsteater. Ylipää har också gjort flera roller på film, senast i filmatiseringen av Sofi Oksanens Baby Jane.

I prismotiveringen noteras att Ylipää som en av få finskspråkiga har engagerats i huvudroller i finlandssvenska och rikssvenska storproduktioner. Hennes framföranden beskrivs som genomgående nyanserade, starka, sköra och högklassiga. I och med priset landar hon i samma sällskap som bland andra Jean Sibelius som mottog det första priset för 99 år sedan.

Alfred Kordelins stiftelse belönade på onsdagen också ordkonstnären Pasi Heikura för hans studier i finska språket i radioprogrammet Aristoteleen kantapää, danskonstnären och koreografen Ismo-Pekka Heikinheimo samt professorn i skogsvetenskaper Harri Vasander för hans långvariga arbete med forskningen kring myrar.

Samtliga priser är 30 000 euro.

Läs också:

Årets Jesus heter Maria (11.4.2017)

Maria Ylipää återvänder till musikalvärlden – som Florence i Chess (2.11.2017)

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning