Maria Sid berättar om våldet: "Vill ge styrka åt andra"

Skådespelaren och regissören Maria Sid teg länge om misshandeln hon utsattes för i sitt första äktenskap. Genom att tala om det i sitt sommarprat vill hon ge styrka åt andra. Bild: Leif Weckström

I sitt sommarprat berättar skådespelaren och regissören Maria Sid om hur hon blev grovt misshandlad i sitt första äktenskap.

I årets första sommarprat på Yle Vega berättar Maria Sid om hur hon i många år teg om misshandeln hon utsattes för i sitt första äktenskap. I och med metoo-rörelsen har hon nu kunnat behandla och prata om det hon varit med om.

– Jag hamnade i en situation där den som jag just gift mig med misshandlade mig grovt. Det värsta var att jag gömde hela incidenten, säger Sid i sommarpratet.

Hon berättar att hon tog sig ut ur förhållandet ganska fort, men att hon i samband med det även slutade umgås med de gemensamma vännerna medan ex-mannen utsatte följande person han var tillsammans med för samma sak.

– Jag ångrar att jag inte polisanmälde honom. Det skulle ha hjälpt honom och det skulle ha hjälpt mig, säger hon.

Stängde in sig i studion

När Sid skulle göra sommarpratet stängde hon in sig i en studio. Hon visste vad hon skulle tala om men hade inget manus, på så sätt blev pratet mindre censurerat.

– Jag är en person som generellt har ganska mycket kontroll så det var svårt. Men jag ville utsätta mig för det för att det är viktigt för andra, säger Sid till HBL.

Hon har berättat om misshandeln för några av sina närmaste tidigare, men i övrigt har det varit ett privat ämne. Att hon nu valde att prata om sina upplevelser, var för att ge hopp och styrka åt andra.

– Det är inga roliga saker att prata om men jag gjorde det för mina egna döttrar och för andras döttrar. Om ens en människa får något ut av det är det värt det.

I sommarpratet poängterar Sid vikten av metoo-rörelsen och att hon i dag tror på den yngre generationen.

– Många säger att metoo-rörelsen har gått för långt, men det kan inte finnas något fel i att kräva lite respekt och att vilja bli väl behandlad.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03