Maria Ohisalo vill bli ny ordförande för De gröna

Riksdagsledamoten Maria Ohisalo aspirerar på posten som De grönas ordförande. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Riksdagsledamoten Maria Ohisalo (Gröna) meddelar att hon ställer sig till förfogande som kandidat i valet av ny ordförande för De gröna.

Ohisalo är en av tre vice ordförande för De gröna, och hon valdes in i riksdagen med 11 897 röster. Hon är doktor i sociologi och politices magister i socialpolitik till utbildningen.

Viktiga teman för Ohisalo är mänskliga rättigheter, feminism, klimatpolitik och utbildningsfrågor.

– Jag vill motarbeta den inkrökta nationalismen och arbeta för en stark Europapolitik, säger hon.

Ohisalo hör till De grönas toppgarde i kommunpolitiken i Helsingfors där hon företräder partiet i stadsfullmäktige och stadsstyrelsen. Hon har profilerat sig som en tvåspråkig politiker.

Ohisalo sade på tisdagens presskonferens att hon vill utveckla De gröna till hela landets parti som har förankring från Sodankylä till Helsingfors.

– I riksdagsvalet 2023 ska De gröna höra till de stora partierna.

De gröna väljer ny partiordförande på partikongressen i Björneborg den 15 juni. Partiets nuvarande ordförande Pekka Haavisto har meddelat att han inte ställer upp för omval. Enligt De grönas stadgar måste alla ordförandekandidater nomineras senast den 11 maj.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning