Maria Ohisalo vill bli ny ordförande för De gröna

Riksdagsledamoten Maria Ohisalo aspirerar på posten som De grönas ordförande. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Riksdagsledamoten Maria Ohisalo (Gröna) meddelar att hon ställer sig till förfogande som kandidat i valet av ny ordförande för De gröna.

Ohisalo är en av tre vice ordförande för De gröna, och hon valdes in i riksdagen med 11 897 röster. Hon är doktor i sociologi och politices magister i socialpolitik till utbildningen.

Viktiga teman för Ohisalo är mänskliga rättigheter, feminism, klimatpolitik och utbildningsfrågor.

– Jag vill motarbeta den inkrökta nationalismen och arbeta för en stark Europapolitik, säger hon.

Ohisalo hör till De grönas toppgarde i kommunpolitiken i Helsingfors där hon företräder partiet i stadsfullmäktige och stadsstyrelsen. Hon har profilerat sig som en tvåspråkig politiker.

Ohisalo sade på tisdagens presskonferens att hon vill utveckla De gröna till hela landets parti som har förankring från Sodankylä till Helsingfors.

– I riksdagsvalet 2023 ska De gröna höra till de stora partierna.

De gröna väljer ny partiordförande på partikongressen i Björneborg den 15 juni. Partiets nuvarande ordförande Pekka Haavisto har meddelat att han inte ställer upp för omval. Enligt De grönas stadgar måste alla ordförandekandidater nomineras senast den 11 maj.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54