Maria Ohisalo: Tiden är inne för feministisk och grön politik

Maria Ohisalo tillsammans med Pirkka-Pekka Petelius som också blev invald i riksdagen. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

En av de starkaste profilerna i De grönas framfart i valet var Maria Ohisalo. Fattigdomsforskaren vill fortsätta arbeta med de bekanta frågorna i riksdagen.

Glädjen har inte hunnit lägga sig sedan söndagens valkväll för De grönas nya riksdagsledamot Maria Ohisalo. Hon blev invald från Helsingfors valkrets med röstantalet 11 797 – fjärde mest i valkretsen.

– Jag har varit med i partiet i elva år och har vistats här i Riksdagshuset i många år. Nu är alla husets dörrar äntligen öppna för mig och det har varit en stor dröm, säger en märkbart lättad och glad Ohisalo till HBL.

Ohisalo har varit vice ordförande i De gröna sedan 2015 och före det var hon ordförande för De gröna unga och studerandenas förbund i två år. I det förra riksdagsvalet blev hon nätt och jämt utan en plats riksdagen. Revanschen fick hon på söndagen.

Ohisalo säger att hon under valkvällen ändå i första hand gladdes över De grönas framgång. Det egna resultatet kom på en andra plats i prioriteringen.

– Den gröna agendan har inte bara vuxit i Finland utan i hela Europa. Vi lyckades i år utöka vårt stöd bland folket med ungefär tre procent, vilket betyder omkring 100 000 nya röster för De gröna. Det är en anmärkningsvärd mängd och jag är väldigt nöjd med resultatet.

Bostadslöshet och fattigdom

Ohisalo är född och uppvuxen i östra Helsingfors och har de senaste åren jobbat som forskare med mathjälp och bostadslöshet som forskningsområde. Stadsfullmäktigeledamot i Helsingfors är hon sedan 2017.

I det förra riksdagsvalet skiljde endast ett hundratal röster henne från en plats i riksdagen. Det var en besvikelse men å andra sidan säger Ohisalo att hon under tiden har hunnit färdigställa sin doktorsavhandling och kan nu helt koncentrera sig på andra saker.

– Viktiga ämnen för den kommande valperioden är till exempel frågor kring mänskliga rättigheter och hur klimatet kommer att behandlas. Tas det på allvar? Också utbildningsfrågan är viktig med tanke på alla nedskärningar under föregående period.

Ohisalo vill också jobba vidare med frågor inom sitt expertisområde. Hon skrev sin doktorsavhandling om mathjälpen i Finland. Bostadslöshet och fattigdom är ämnen som hon arbetat med i stadsfullmäktige och planerar arbete vidare med i riksdagen.

– Ett problem är bland annat att det finns lediga arbetsplatser i stora städer men hyrorna är så höga att människor inte har råd att bo där.

Av De grönas nyvalda riksdagsledamöter är 17 kvinnor och 3 män. De gröna kvinnornas framgång ser Ohisalo som ett tecken på att tiden är inne för mer feministisk och grön politik.

– Riksdagen har länge dominerats av äldre personer, det har varit mest män och dessutom främst personer med hög utbildningsgrad. Det är bra att riksdagen nu ser snäppet mera ut som Finland. Mångfalden är viktigt också i riksdagen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning